Nieuws
Cradle to Cradle

Solarwatt heeft als eerste Duitse fabrikant van zonnepanelen een Cradle to Cradle CertifiedSilver-certificaat behaald voor de glas-glas zonnepanelen die zij in Dresden produceert. De zonnepanelen van het Saksische bedrijf worden daarmee gedurende de hele cyclus – van materiaalinkoop tot recycling – als bijzonder duurzaam gekwalificeerd. Met deze certificering speelt Solarwatt in op de groeiende belangstelling voor duurzame zonnepanelen in Europa. 

‘Het is voor ons belangrijk dat onze zonnepanelen niet alleen schone energie leveren, maar ook duurzaam worden geproduceerd. Solarwatt heeft zijn productie de afgelopen jaren al daarop ingericht en gebruikt 100 procent groene stroom. We hebben het veeleisende certificeringstraject doorlopen om ons commitment nu ook voor onze klanten zichtbaar te maken.’ Dat zegt General Manager Erik de Leeuw van Solarwatt uit Tiel.

Hoogste niveau duurzaamheid

Cradle to Cradle-certificering is een wereldwijd erkende, holistische standaard waarin materialen en producten worden beoordeeld op basis van zowel hun milieuprestaties als sociale implicaties. ‘In tegenstelling tot milieunormen kijkt C2C ook naar de sociale verantwoordelijkheid van het bedrijf. Dit bijvoorbeeld met behulp van de UN Global Compact Self Assessment Tool. Dat zegt Annika Beck, Corporate Social Responsibility Manager bij Solarwatt. 

Beoordeling vijf categorieën 

De beoordeelde categorieën van C2C zijn: Materiële gezondheid, Materiaalcyclus, Hernieuwbare energiebronnen, Waterbeheer en Sociale verantwoordelijkheid. Certificering vindt plaats op de niveaus Basic, Bronze, Silver, Gold en Platinum. Het laagste niveau is bepalend voor het uiteindelijke certificeringsniveau. Om een hoge rating te halen, moet een product dus in alle categorieën even hoog scoren. Het onafhankelijke Cradle to Cradle Products Innovation Institute (C2CPII) kent de certificering toe. EPEA, dat door C2CPII is geaccrediteerd, heeft de Solarwatt glas-glas zonnepanelen beoordeeld.

Eerste Cradle to Cradle Duitsland

Wereldwijd hebben slechts twee andere producenten van fotovoltaïsche panelen een actuele Cradle to Cradle-certificering. Solarwatt is de eerste Duitse zonnepanelenfabrikant die deze certificering ontvangt. De zonnepanelen van de in Dresden gevestigde fabrikant kregen de beoordeling Goud in de subcategorieën Hernieuwbare energiebronnen en Waterbeheer en Zilver in de andere categorieën. Dar leidde uiteindelijk tot het eindpredicaat Zilver. ‘Wij zijn er trots op dat we deze holistische en veeleisende certificering met zo’n goed niveau hebben kunnen behalen. Dit is een grote stap in de richting van ons doel om ons bedrijf en ons productenaanbod consequent duurzaam in te richten’, aldus Beck.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.