Nieuws
condens op glas

Condensatie is een fysisch verschijnsel waar je niet omheen kunt. Condens aan de binnenzijde van het glas komt doorgaans door slecht isolerend glas en/of bewonersgedrag. Maar hoe zit het met condens op glas aan de buitenzijde? En waarom condenseert de ene ruit in dezelfde gevel wel en de andere niet?

En het kan nog gekker: condens tussen het glas waarbij bedrijven het lekkende isolatieglas denken te kunnen ‘verhelpen’ met ventilatie door gaten in het glas te boren….

Condensatie fysisch verschijnsel

Het najaar is lekker vochtig en dan weten we dat, net als in het voorjaar, er weer veel vragen binnenkomen over condens aan de buitenzijde van goed werkend isolatie- en tripleglas. Condensatie is een fysisch verschijnsel waar je niet omheen kunt. Lucht met een bepaalde temperatuur kan een bepaalde hoeveelheid vocht vasthouden. Hoe hoger de temperatuur van lucht, hoe meer vocht het kan vasthouden. Dat is ook de reden dat bij het koudste oppervlak als eerste oppervlaktecondensatie ontstaat. Omdat een ruit in een gevel doorgaans het minst isolerende onderdeel is, treedt oppervlakte doorgaans tegen dit oppervlak op. Zie ook de consumentenfolder van Vakgroep GLAS en OnderhoudNL.

In Glas in Beeld #5 – november 2022 gaan we dieper in op condens op glas. Nog geen abonnee? Zie hier onze aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.