Nieuws
asbesthoudende kit

Kenniscentrum Glas verzorgt sinds september 2019 de training ‘Saneren asbesthoudende beglazingskit’. Vele bedrijven hebben deze training gevolgd. Het persoonsgebonden certificaat dat je na het volgen van deze training ontvangt, is drie jaar geldig. Dit betekent dat de eerste certificaten inmiddels zijn verlopen. Daarom heeft Kenniscentrum Glas een hercertificeringstraining opgezet.

Wet- en regelgeving is onderhevig aan veranderingen. Het te hanteren protocol voor het verwijderen van asbesthoudende kit is in september 2019 goedgekeurd maar in de jaren erna hier en daar aangepast. Herhaling en hercertificering zijn noodzakelijk om zo het certificaat te verlengen en asbesthoudende beglazingskit te mogen blijven saneren.

Na 1993 geen asbest meer

Asbest is in het verleden veelvuldig toegepast, ook in stopverf en (butyleen) beglazingskitten. Verder is er kit op de markt geweest op basis van bitumen; deze kit werd vaak toegepast in de kassenbouw. Tot wanneer asbesthoudende kitten zijn geproduceerd is niet geheel duidelijk. Maar aangezien asbest vanaf juli 1993 niet meer mag worden toegepast en gefabriceerd in Nederland, is het aannemelijk dat kitten geproduceerd na juli 1993 geen asbest meer bevatten. 

Protocol asbesthoudende kitten

Het inademen van asbest kan gevaarlijke ziektes veroorzaken zoals stoflongen, longkanker en buikvlieskanker. Om die reden is door Aedes, OnderhoudNL en de Vakgroep GLAS van Bouwend Nederland in 2019 het protocol voor saneren van asbesthoudende beglazingskit tot stand gekomen. Daarbij hebben betrokken partijen op basis van een groot aantal blootstellingsmetingen aangetoond dat de sanering van asbesthoudende beglazingskit in risicoklasse 1 mag worden ingedeeld. Maatgevend daarbij zijn het soort asbest, de concentratie ervan en het werken volgens een bepaalde werkmethode die de risico’s beperkt.Wat betreft soort asbest en de concentratie gelden als voorwaarden dat er maximaal 5% chrysotiel aanwezig mag zijn. Dit moet dan worden aangetoond door een asbestinventarisatierapport, uitgevoerd door een gecertificeerd asbestinventarisatiebureau.

Inhoud training

Het kenniscentrum zoomt tijdens de herhalingstraining in op de risico’s van het werken met asbesthoudende beglazingskit, de van toepassing zijnde wet- en regelgeving en het protocol. In de herhalingstraining komen o.a. onderstaande onderwerpen aan de orde, waarbij de focus ligt op de wijzigingen in het protocol.

  • Samenvatting wet- en regelgeving
  • Samenvatting risico’s werken met asbesthoudende beglazingskit
  • Het protocol uitgelegd
  • Werken conform het protocol

Je sluit de herhalingstraining af met een toets. Als je hiervoor een voldoende score ontvang je een nieuw persoonscertificaat. Dit certificaat ‘Saneren asbesthoudende beglazingskit onder Risicoklasse 1’ is ook weer drie jaar geldig.

Data, locaties, kosten

De herhalingstraining duurt één dagdeel (ochtend of middag) en is te volgen op verschillende data en locaties.

  • Februari 2023: 1, 22, 24 
  • Maart 2023: 15, 22, 24, 29, 31
  • April 2023: 5, 19

De kosten bedragen € 350,- per deelnemer inclusief nieuw persoonscertificaat, hand-out en locatiekosten. Kenniscentrum Glas verzorgt deze training ook incompany op locatie van een bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.