Nieuws

Iedereen heeft wel eens zijn smartphone laten vallen, want laten we eerlijk zijn, het is onvermijdelijk. Eenmaal laten vallen, kan het glas erop breken in een fantastisch spinnenweb van scheuren, of als je geluk hebt, slechts een of twee fijne scheuren. De technologie achter smartphoneglas is vooruitgegaan samen met de technologie in de telefoons. Hoe nieuwer je telefoon is, hoe sterker het glas erop waarschijnlijk is. Er zijn echter maar een handvol bedrijven die glas voor smartphones en tablets maken. Als je een mobiele telefoon met het goedkoopste sim only abonnement koopt, is de kans dan ook groot dat het apparaat een van de volgende soorten glas bevat. 

Gorilla Glass 

Gorilla Glass is de merknaam voor de intrede van de Corning Corporation op de markt. Steve Jobs was de drijvende kracht achter de oprichting ervan. Hij benaderde de leidinggevenden van Corning met een behoefte aan kilometers duurzaam glas voor zijn nieuwe product, de iPhone. Corning stofte een oud product af dat ze in de jaren zestig hadden gemaakt, dit heette Chemcor. Ze verbeterden de oude formule en de rest is geschiedenis. Van Gorilla Glass wordt tegenwoordig versie 5 gebruikt, en hoewel het niet onbreekbaar is, is het de sterkste versie tot nu toe met het vermogen om schouderhoge vallen te weerstaan. De kans is groot dat als je een smartphone of tablet van een willekeurige fabrikant hebt, Gorilla Glass erop staat. Het heeft voordelen en is dan ook het populairst op de markt.  

Saffier

Saffier is het op een na hardste mineraal op aarde, direct na diamant, dus het is logisch dat iemand het zou ontwikkelen voor gebruik op smartphones. Op dit moment zijn er echter maar weinig telefoons ter wereld die gebruik maken van een saffierscherm, bij smartwatches is dit materiaal juist geliefder. De technologie is nog in ontwikkeling, maar is in de maak. Saffier is bijna volledig krasbestendig, wat het een voordeel geeft ten opzichte van Gorilla Glass. Elke keer dat een Gorilla Glass-oppervlak wordt bekrast, wordt het verzwakt. Naarmate de krassen zich opstapelen, wordt het scherm zwakker. Uiteindelijk zal het breken van alle krassen. Apple koos ervoor om saffierglas te gebruiken op de Apple Watch, waardoor speculatie werd aangewakkerd dat ze het zelf willen ontwikkelen voor gebruik op iPhones en tablets.

Asahi DragonTrail-glas

In 2011 betrad de Asahi Glass Company uit Japan de wereld van duurzaam glas met DragonTrail. Dit type glas is op het moment vooral populair bij mid-tier telefoons van Chinese makelij.  Het product lijkt erg op Gorilla Glass; het is zeer duurzaam en krasbestendig. Wanneer DragonTrail en Gorilla Glass naast elkaar worden vergeleken, is er weinig verschil. Ze zijn gemaakt via een soortgelijk proces, zijn sterker dan conventioneel natronkalkglas en kunnen een klap van een hamer weerstaan. Advertentiecampagnes, tijd op de markt en tijd in het algemeen lijken het enige verschil tussen de twee producten te zijn. Op een langere tijdlijn en de verspreiding van hightech gadgets kan DragonTrail langzaam zijn weg naar de top bewandelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.