Glas in Video
vlakglas

Niet alle moderne veiligheidsnormen zijn verplicht in oudere woningen, maar ze toepassen voorkomt enorm veel leed. Kenniscentrum Glas, Bouwend Nederland Vakgroep GLAS en Onderhoud NL lanceren een bewustwordingscampagne rond woonveiligheid en vlakglas. Informeren en aanpakken. Dat is het devies van de campagne.

Een nieuwbouwwoning moet wat betreft de glassituatie aan strenge veiligheidseisen voldoen. Een binnendeur met enkelglas waar een kind zo doorheen kan vallen, dat is niet meer van deze tijd. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor borstweringen lager dan 85 cm. Maar in oudere huizen, gebouwd vóór het Bouwbesluit van 2012, komen dergelijk situaties met onveilig glas nog veel voor.

Niet bewust van gevaar

Verschillende ongevallen, soms met dodelijke afloop, hebben laten zien dat huiseigenaren en bewoners zich vaak niet bewust zijn van het gevaar in oudere huizen. Ook van oplossingen, zoals veiligheidsglas en strategisch geplaatste stangen tegen doorvallen, gaat weinig kennis rond. De glasbranche wil daarin verandering brengen en drukt mensen op het hart om de veiligheid van de glassituatie in hun woning te onderzoeken of door een expert te laten controleren. Indien nodig kunnen ze dan de juiste maatregelen treffen, liefst met veilig vlakglas.

Nederland Energie Neutraal

Nederland ondergaat een energietransitie en duurzaamheidsslag op weg naar energieneutraliteit in 2050. Wie daar werk van maakt vervangt zijn enkel en gewoon dubbelglas door extra isolerend glas. En als je dat dan toch doet, waarom dan niet kiezen voor isolerend veiligheidsglas? zo vinden de drie initiatiefnemers van de campagne. Zo hebben bijvoorbeeld ruim 80.000 studentenwoningen in ons land nog enkelglas. Milieuorganisatie Natuur & Milieu, De Jonge Klimaatbeweging en De Landelijke Studentenvakbond zijn een actie gestart voor een landelijk verbod op enkelglas in huurwoningen per 2029: ‘Enkelglas is oncomfortabel, energieverspillend, onveilig en niet nodig’, aldus het manifest van de organisaties.

Veilig met vlakglas

Kenniscentrum Glas, Bouwend Nederland Vakgroep GLAS en OnderhoudNL haken aan bij het veiligheidsthema en lanceren nu een eigen campagne. Het hart daarvan is een informatieve video over vlakglas en veiligheid die de branche speciaal heeft laten maken. Directeur Roy van Leeuwen van Kenniscentrum Glas legt daarin uit hoe belangrijk het is veiligheidsglas toe te passen. De video is te vinden op de sites van de drie organisaties en op diverse social mediakanalen. Op dezelfde websites zijn ook specialisten te vinden die mensen met vragen verder kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.