Nieuws
Nationale Geluidshinderdag

Op donderdag 23 maart vindt in het Omniversum te Den Haag de Nationale Geluidshinderdag 2023 plaats. Eén van de vragen waarop het congres antwoord geeft is hoe energietransitie en geluid te combineren. Naast het juist plannen van woningen speelt ook de keuze voor de juiste materialen hierbij een belangrijke rol. Vlakglas, isolerend en zon- en geluidwerend, biedt voor beide een oplossing. De organisatie van de dag is in handen van Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG).

De komende jaren moeten er in Nederland zo’n 1 miljoen nieuwe woningen worden gebouwd. Dat moeten bovendien aardgasvrije, energiezuinige woningen zijn. Ook moeten ze goed bereikbaar zijn en moet er worden ingespeeld op klimaatverandering. Mooie wijken waar je prettig woont. Met genoeg ruimte voor ontspanning, groen en bedrijvigheid. Dat kan nooit allemaal.

Voldoen aan eisen

Gemakkelijke oplossingen zijn er niet meer. Maar we kunnen wel kijken hoe zo goed mogelijk aan alle eisen wordt voldaan. Het komt aan op creativiteit, een goed planproces, besluitvorming met de juiste partners en een krachtige uitvoeringsorganisatie. Hoe kunnen we Nederland vormgeven met een goed woon- en leefklimaat waarin mensen zich op hun gemak voelen? Hierbij is het belang van stille en rustige gebieden een must. Vergeet daarbij natuurlijk ook niet dat er toch ook nog wel dingen mogen en er wat reuring mag zijn.

Doelgroepen

De Nationale Geluidshinderdag is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in de bestrijding van ongewenst lawaai en daar veelal beroepshalve bij betrokken is. Dit zijn technische- en beleidsambtenaren van gemeenten, omgevingsdiensten, provincies en rijk, milieuwethouders en ‑gedeputeerden, planologen, onderzoekers en adviseurs, mensen van milieu- en bewonersorganisaties, GGD’s en uit het bedrijfsleven. Inschrijven kan hier. Deelnamekosten zijn 499,50 euro en 399,50 euro voor NSG-donateurs.

Informatiemarkt/expositie

Naast het lezingengedeelte is er een informatiemarkt/expositie met stands van bedrijven en andere organisaties. In de pauzes is er voldoende gelegenheid om deze markt te bezoeken. Ook kunnen deelnemers de expositie ‘Geluid’ in het Omniversum bezoeken.

Voorlopig programma

Net zoals in heel Nederland moeten er ook in de gemeente ‘Rust en Reuring’ nieuwe woningen komen. De gemeente maakt zich hier sterk voor. Burgemeester Paul de Vos (en ook dagvoorzitter) van deze gemeente begeleid deelnemers door dit proces. Tijdens deze Nationale Geluidshinderdag wordt veel interactie verwacht in de verschillende blokken.

09:30 uurWelkomstwoord waarvoor uitgenodigd de minister van wonen 
10:00 uurBlok 1: Rust, stilte en gezondheid 
 –        Het belang, nut en noodzaak van stilte en rust 
 –        Gezonde stad, meerwaarde voor mens 
11:00 uurKoffiepauze 
11:30 uurBlok 2: Reuring (1) 
 –        Goed bouwen op hoog geluidsbelaste locaties door akoestische planologie 
 –        Hoe combineer je de Energietransitie en geluid? 
12:30 uurLunchpauze 
13.30 uurBlok 2: Reuring (2) 
 –        Hoe beheers je Bouwlawaai? 
 –        Bedrijvigheid, wonen en een goed woon- en leefklimaat, (Bedrijven en milieuzonering, vergunningen, activiteitenbesluit) 
14:30 uurPauze 
15:00 uurBlok 3: Creativiteit in mogelijke oplossingen 
 Combineer geluid met andere milieumaatregelen, zoals hittestress en klimaatadaptatie, mobiliteitstransitie (workshop) 
16:00 uurAfsluiting en op naar de borrel 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.