Glas in Video
glas award

D&O Bouwglas is met de Amsterdamse Hulpwarmtecentrale ASC de winnaar van de Glas Award 2023. Op 9 februari reikte Bouwend Nederland Vakgroep GLAS voor de elfde keer de prestigieuze prijs uit. Vier projecten waren genomineerd uit zestien inzendingen. De Aanmoedigingsprijs ging naar de circulaire isolatieglasrenovatie van Kersenboogerd Hoorn (GSF Glasgroep) en de Innovatie Award naar het project Ziptruss (TU Delft).

De uitreiking vond plaats tijdens de BouwBeurs 2023 in de Jaarbeurs te Utrecht. Net als bij de vorige editie ontvingen de winnaars hun awards uit handen van Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland. Een korte filmimpressie vind je hier.

Glas Award voor Hulpwarmtecentrale

De Hulpwarmtecentrale in Amsterdam slaat overtollige warmte op en geeft warmte af wanneer de vraag toeneemt. De centrale bestaat uit verschillende gebouwonderdelen die door de slimme toepassing van glas ogen als één transparant geheel. Wat een saai gebouw had kunnen worden is door het toepassen van glazen vinnen een verbluffend voorbeeld van de kracht van eenvoud in glas. Bovendien zijn de glazen profielen ideaal voor hergebruik.

Uitslag jury en leden

De Glas Award is een initiatief van Vakgroep GLAS en de leden kiezen de winnaar. Bij de jury stond met 28% de beglazing voor de nieuwe woontorens van Q Residences in Amsterdam bovenaan. Dit project kwam bij de leden op de derde plaats. Het project dat bij de jury het laagst scoorde, Artist in Residence, kwam bij de leden op twee terecht. Omgekeerd verdiende de hekkensluiter onder de leden bij de jury een tweede plek. Uiteindelijk was de ranking door de leden doorslaggevend en bij hen stak de ASC centrale met 38% ver boven de andere projecten uit.

UITSLAG GLAS AWARD 2023
  LedenJury
1Hulpwarmtecentrale ASC, Amsterdam, D&O Bouwglas BV38%22%
2Q Residences, Amsterdam, vandaglas BV21%28%
3Echo, Delft, Octatube19%27%
4Artist-in-residence, Wassenaar, HDK Architecten22%23%

Innovatie Award voor Ziptruss

Naast de Glas Award reikte de jury twee extra prijzen uit: de Aanmoedigingsprijs voor jong aanstormend glastalent en de Innovatie award voor grensverleggende projecten. Deze laatste ging naar het project Ziptruss van de TU Delft. Dit didactisch bouwwerk maakt met behulp van glazen buizen de krachtswerking op constructies zichtbaar. De ingenieus ontworpen buizen met een veiligheidscoating aan de binnenkant gaven de doorslag bij de jury.

Aanmoedigingsprijs voor Circulair glas

De Aanmoedigingsprijs ging naar de Circulaire isolatieglasrenovatie van Kersenboogerd Hoorn, een project van GSF Glasgroep. GSF oogst glas uit oude gebouwen en maakt daar de ‘nieuwe’ beglazing van. ‘Daar waar vele zeggen dat iets niet mogelijk is, is er met het project Kersenboogerd een stap vooruitgezet in het recycleproces,’ aldus de jury, ‘en dat verdient een aanmoedigingsprijs.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.