Nieuws
Q Residences
Foto: Studio Kees Hummel

Q Residences in Amsterdam Buitenveldert is een fraai glas- en gevelproject van vandaglas facades in samenwerking met gevelbouwer Blitta. De golvende betonnen gevelelementen ‘dragen’ het gebouw. Maar niet alleen het beton is beeldbepalend. Dat geldt ook voor het warm gebogen isolerend dubbelglas in extreme ruitafmetingen.

Landmark

Amsterdam is een landmark rijker. Op 12 december voltrok zich in het als tuinstad gebouwde Buitenveldert de opening van een architectonisch gedurfd maar stedelijk zorgvuldig ingebed appartementencomplex: Q Residences. Dit complex, dat een oppervlak bestrijkt van 27.600 vierkante meter, bestaat uit een plaza en twee woongebouwen. De 75 meter hoge woontoren ‘Quartz’ is de eyecatcher van het project en de zuidelijk gelegen ‘Qube’ van 35 meter hoog maakt het beeld compleet. Q Residences combineert het beste van twee werelden: aan de ene kant de imposante torens van de Zuidas, aan de andere kant de laagbouw en de vrije ruimte die zo typerend is voor Buitenveldert. Het ontwerp is van de hand van toonaangevend architectenbureau Studio Gang uit Chicago. Samen met het Amsterdamse architectenbureau Rijnboutt maakte ‘sterarchitect’ Jeanne Gang een markant ontwerp.

Grote raampartijen

Grote raampartijen met HR++ glas in beide gebouwen laten royale hoeveelheden daglicht toe en creëren een permanente verbinding tussen binnen en buiten. Kenmerkend voor de Quartz toren zijn de golvende balkons in combinatie met het gebogen glas op de hoeken van het gebouw. De prominent zichtbare vinnen van de balkons zijn prefab en laag voor laag ‘in het gebouw geschoven’. Dit bood gevelbouwer Blitta de kans de grote gebogen glaspanelen op een relatief traditionele wijze tussen de verdiepingen te monteren. Er is een aantal zeer grote gebogen ruiten toegepast, waarbij de grootste een afmeting heeft van 3.184 x 5.170 millimeter.

Vandaglas en Blitta

Q Residences is een ontwikkeling van Kroonenberg Groep, Aannemer J.P. van Eesteren realiseerde de bouw. Het totale projectvolume bedraagt ongeveer 4.800 vierkante meter rechte beglazing en 781 vierkante meter gebogen beglazing. Bij het merendeel van het toegepaste glas gaat het om zware samenstellingen. Enerzijds vanwege het doorvalrisico, anderzijds vanwege de forse geluidsbelasting is een combinatie van gelaagd veiligheidsglas gebruikt, al dan niet voorzien van akoestische PVB interlayer. Rene Goossen is Key Account Manager bij vandaglas en Tony Cuppen, projectleider bij Blitta. Q Residences was voor beiden een bijzonder project en ze komen dan ook uitgebreid aan het woord in het hoofdartikel van Glas in Beeld #1 – februari 2023 die deze week verschijnt.

Nog geen abonnee? Kijk hier voor onze aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.