Nieuws
decarbonisatie

Glas- en beglazingseenheden spelen een belangrijke rol bij het terugdringen van koolstof gedurende de hele levensduur in de gebouwde omgeving. Bij beslissingen bij het ontwerpen van gevels moet rekening worden gehouden met de CO2-effecten. Effecten die gepaard gaan met de productie, installatie en vervanging van gevels, evenals de operationele effecten ervan. Samen met Saint-Gobain Glass heeft ontwerp- en ingenieursbureau Arup getracht inzicht te krijgen in de rol van glas inzake koolstofemissies in de hele levenscyclus van het gevelsysteem.

Decarbonisatie is het proces om de koolstofemissies in de atmosfeer te verminderen, met name koolstofdioxide (CO2). Het doel is om via de energietransitie een emissiearme wereldeconomie en klimaatneutraliteit te bereiken. Decarbonisatie vereist een energietransitie naar een CO2-neutrale economie.

Inspanningen glasindustrie

Ook de glasindustrie is volop bezig met het vergroten van de circulariteit van glas en het terugdringen van CO2-uitstoot. Zie eerdere uitgaven en glasinbeeld.nl voor een veelheid van voorbeelden hiervan, zoals de circulaire glasfabriek, de introductie van koolstofarm glas en het ombouwen van een bestaande glasfabriek van aardgas naar een hybride verbranding op elektriciteit en een combinatie van zuurstof en gas, een gezamenlijk project van Saint-Gobain Glass en AGC Glass. Ook het ontwerp van de gevel is van grote invloed op de milieu-impact van glas. De duurzaamheidsadviseurs van Arup onderzochten de mogelijke manieren waarop fabrikanten en ontwerpers CO2-emissie gedurende de gehele levensduur van een gevel kunnen beïnvloeden en verminderen. Zo wordt de glasindustrie beter geïnformeerd bij het bepalen van hun routekaarten naar decarbonisatie.

Lees het volledige artikel in Glas in Beeld #2 – april 2023. Nog geen abonnee? Kijk hier voor onze aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.