
Füldner Machines & Service uit Geleen is via z’n agentschappen van Italiaanse fabrikanten van machines voor glasbewerking volop aanwezig op de beurs VITRUM. Directeur Jan Wilbers leidt ons rond langs de stands in Milaan van Lattuada/Knittel, Mappi, STA en TUROMAS.
Lattuada/Knittel
Afgelopen jaren heeft Lattuada fors geïnvesteerd in de automatisering van het slijpproces. De glasindustrie vraagt bij glasbewerking om oplossingen die repetitieve en belastende werkzaamheden overnemen van bedieners en al doende een hogere productiviteit realiseren. Wilbers: ‘Door een unieke samenwerking met de Duitse robotspecialist Knittel heeft Lattuada oplossingen met indrukwekkende resultaten gecreëerd en geïnstalleerd. Volledig geautomatiseerde slijplijnen met één, twee of drie robots, vaak in combinatie met een wasmachine, functioneren perfect. Dit mede dankzij nieuwe toepassingen van Lattuada, zoals automatische bijstelling van spindel-instelling bij slijtage van de schijven. De productiviteit van deze lijnen is zeer hoog. Een nieuwe variant is de combinatie van één slijpmachine, plus eventueel een wasmachine, met één robot. De robot beweegt heen en weer op een zogenaamde zevende as voor de slijpmachine en zorgt voor automatische belading en aflading.’ Op VITRUM is een voorbeeld van een dergelijke robotlijn te zien. Lattuada toont meerdere andere kantenslijpmachines die ter plekke kunnen worden uitgetest.

Mappi
Mappi geniet volgens Wilbers al meer dan dertig jaar een uitstekende reputatie als fabrikant van high-end hardingsovens. ‘In deze tijd waarin duurzame en energiezuinige productie centraal staat, is Mappi erin geslaagd om, dankzij hoogwaardige materialen en isolatie en gepatenteerde technische innovaties, het energieverbruik van haar ovens tot een minimum te reduceren. Dit komt tot uiting in bijvoorbeeld de ultrakorte opwarmtijden van de Mappi ovens. Die is van 20 naar 700° C maar 1 uur en van 350 naar 700° C maar 30 minuten. Dankzij deze korte opwarmtijden loont het zich al snel om de Mappi ovens (tijdelijk) uit te schakelen, waardoor je veel energie bespaart’, aldus Wilbers.

STA
Het Duitse STA is sinds 1992 gespecialiseerd in industriële waterreinigingssystemen. ‘Het bedrijf maakt gebruik van filter- en centrifugaaltechnieken zonder toepassing van chemische middelen’, zegt Wilbers, ‘waardoor hun producten zeer milieuvriendelijk zijn. Ook bij glasbewerking een belangrijk argument in deze tijd. Het meest verkochte model betreft de U-15, een stand-alone toepassing die eenvoudig gekoppeld kan worden aan een kantenslijpmachine. De U-15 verbetert de kwaliteit van het slijpproces en verhoogt de productiviteit en levensduur van de slijpmachine.’ Naast deze stand-alone toepassing levert STA ook grotere systemen voor het centraal reinigen van het koelwater van meerdere machines. Tijdens de beurs kun je de U-15 aan het werk zien, direct aangesloten op een kantenslijpmachine.

TUROMAS
Het Spaanse bedrijf TUROMAS is al tientallen jaren gespecialiseerd in snijtafels en snijlijnen, de basis voor glasbewerking. Afgelopen jaren is het assortiment uitgebreid met geautomatiseerde belading- en opslagsystemen. Wilbers: ‘Het bedrijf heeft uitgekiende oplossingen ontwikkeld voor de automatisering van beladen, snijden en opslaan van glas. Deze oplossingen zorgen ervoor dat efficiënter geproduceerd kan worden met lagere kosten. TUROMAS heeft bovendien een nieuw “decoating systeem” geïntroduceerd onder de naam Advanced Coating Removal. ACR bevat gepatenteerde innovaties om gecoat glas te bewerken, inclusief oplossingen ter voorkoming van hoge temperaturen en drie fasen “high-flow afzuiging”. Tevens presenteert TUROMAS nieuwe software voor een optimale verbinding tussen de machines en ERP optimaliseringsprogramma’s. Deze nieuwe software maakt het mogelijk om de glasvoorraad vanaf één interface te monitoren.’
