Nieuws

Buitenzonwering is een essentieel element voor ieder gebouw. Het beschermt tegen de felle zonnestralen, maar speelt ook een belangrijke rol bij het creëren van een aangenaam binnenklimaat. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende soorten buitenzonwering die goede isolatie bieden voor de ramen. Extra isolatie kan bijdragen aan een lager energieverbruik én een lagere energierekening.

Rolluiken: optimale isolatie en veiligheid

Rolluiken zijn een perfecte keuze als je op zoek bent naar optimale isolatie. Wanneer de zonwering buiten gesloten is, ontstaat er een luchtlaag tussen het raam en de lamellen van het rolluik. Hierdoor wordt warmteverlies geminimaliseerd in de winter. In de zomer biedt het juist betere isolatie voor het warme zonlicht. Het blijft dus langer koel in huis. Naast de goede isolatiewaarde bieden rolluiken extra veiligheid voor een woning of pand. Het maakt het lastiger voor inbrekers om binnen te komen.

Screens: functioneel en stijlvol

Screens en ritsscreens zijn moderne zonweringsoplossingen die zowel warmte-isolatie als functionaliteit bieden. Het zonwerende doek houdt de warmte van de zon buiten, maar laat nog wel daglicht door. Screens hebben bovendien een hele stijlvolle uitstraling die een positieve invloed heeft op de buitenkant van de woning.

Zonneschermen: uitvalschermen en knikarmschermen

Ook uitvalschermen en knikarmschermen zijn populaire opties voor buitenzonwering. Ze bieden schaduw in huis of op het terras. Hoewel deze vorm van zonwering niet zo goed isoleert als bijvoorbeeld rolluiken, zal het voornamelijk in de zomer wel veel effect hebben op de temperatuur in huis. In de winter is het effect minder groot, omdat de schermen los staan van het glas.

Zonwerende folie: eenvoudige isolatie-upgrade

Een andere optie is om de isolatie van de ramen te verbeteren met zonwerende folie. Het dunne zelfklevende materiaal wordt aangebracht op het glas en reduceert de warmteoverdracht. Het is minder effectief dan de bovenstaande soorten buitenzonwering, omdat het glas zelf wel kan opwarmen. Toch kan het een prima tijdelijke oplossing zijn.

Mate van verbeterde isolatie

Het is goed om te benadrukken dat de mate van verbeterde isolatie afhangt van de huidige ramen. Bij enkel glas zal buitenzonwering de isolatiewaarde aanzienlijk verbeteren. Maar als een gebouw al is voorzien van isolatieglas, zal het effect minder groot zijn. Toch kan iedere kleine stap bijdragen aan een lager energieverbruik. Dit is leuk voor de portemonnee en tegelijkertijd beter voor het milieu. Het is daarom de moeite waard om je te verdiepen in de verschillende mogelijkheden op het gebied van isolerende zonwering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.