Glas in Video
low carbon glass

In 2022 is gestart met de bouw van het Research & Diagnostiek Centrum ADORE, dat deel uitmaakt van Amsterdam UMC. Met het oog op duurzaamheid is er gekozen voor het gebruik van low carbon glass. Een primeur in ons land.

Bij de productie van dit innovatieve glas is de CO2-uitstoot met 40 procent verminderd. Mede dankzij dit minder milieubelastende vlakglas is het gebouw 25 procent duurzamer dan de huidige nieuwbouweisen.

RDC ADORE

ADORE staat voor Amsterdam Oncology and Neuroscience Research. Het gebouw is flexibel in opzet als een toekomstbestendige huisvesting voor het RDC ADORE. In dit gebouw zal onderzoek naar kanker en neurologische aandoeningen centraal staan. Een nieuwe manier van medisch-wetenschappelijk onderzoek streeft naar synergie tussen oncologisch en neurowetenschappelijk onderzoek. Als alles volgens plan verloopt, wordt de nieuwbouw in het najaar van 2024 opgeleverd.

Low carbon glass

In de gevels van de nieuwbouw passen gevelbouwers Façadis (vliesgevels en kozijnen) en WVH (HBS-elementen) 3.200 vierkante meter glas van AGC toe. Hiervan is 1.735 vierkante meter aan low carbon glasproducten. Het gaat om Ipasol Ultraselect 62/29 (6 mm) en Planibel Clearlite (6 mm), beide verwerkt in isolatieglas, geproduceerd door Glas Pfeiffer (D). In een video legt Amsterdam UMC uit waarom het zo trots is op het low carbon glass.

In de jongste uitgave van Glas in Beeld (GIB#5 – november 2023) lees je het volledige artikel. Nog geen abonnee? Kijk hier voor de mogelijkheden van een volledig of digitaal abonnement.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.