
Goed isolerend glas kan aan de buitenzijde beslaan. Maar het kan nog gekker, getuige deze foto van bevroren vacuümglas, ingezonden door Reinout Jansonius van vandaglas.
Het is weer najaar en de winter staat voor de deur. Dan weet je dat je ’s ochtends vroeg voordat je in je auto of bus stapt er even omheen moet om het condens van de ramen te trekken. Ook goed isolerend dubbelglas, zoals HR++ glas, en triple glas beslaan aan de buitenzijde. Het glas isoleert zo goed dat de buitenste ruit koud blijft en condens erop neerslaat.
‘Dambordeffect’ vacuümglas
Maar wat zien we hier? Het gaat om vacuümglas dat bevroren is. Het op het glas neergeslagen vocht is bevroren en de structuur van het glas zorgt voor een dambordeffect. Op die plekken waar het glas aan de buitenzijde ‘warm’ is, bevindt zich een koudebrug: het glas isoleert daar minder goed. Dat is uiteraard verklaarbaar. In Glas in Beeld leggen we uit hoe dat zit.
Stuur je foto’s in en win 100 euro
We kunnen ons voorstellen dat ook jij in de praktijk bijzondere situaties met vlakglas tegenkomt. Vlakglas en dus geen bierglas. Een mooie toepassing waar je trots op bent, een bouwfout, een vreemde glasbreuk, een onveilige of juist heel goed voorbereide veilige situatie, mooi of juist verkeerd gekozen glas; laat je fantasie de vrije loop. Stuur je foto’s naar glasinbeeld@eisma.nl en we publiceren ze in Glas in Beeld, het magazine of op onze site. Tenminste, dat doen we met de foto’s die daarvoor in aanmerking komen en die we om jouw en onze kennis te verrijken van commentaar kunnen voorzien. We houden ons daarom het recht voor foto’s niet te publiceren. Uit de geplaatste inzendingen kiezen we jaarlijks een winnaar, goed voor een VVV-bon ter waarde van 100 euro.
In de jongste uitgave van Glas in Beeld (GIB#5 – november 2023) lees je het volledige artikel. Nog geen abonnee? Kijk hier voor de mogelijkheden van een volledig of digitaal abonnement.