Nieuws

In de moderne bouw wordt innovatie gecombineerd met esthetiek, energie-efficiëntie en bescherming van het milieu, waarbij glas en aluminium een duo vormen dat een revolutie teweegbracht in de architectuur.

Gevels van wolkenkrabbers van aluminium en glas zijn een vast onderdeel geworden van het stedelijk landschap in Europa. Met deze combinatie van materialen kunnen architecten gedurfde, moderne ontwerpen realiseren met uiteenlopende vormen die er licht uitzien, maar tegelijkertijd uiterst stevig zijn. Bovendien zijn gebouwen van glas en aluminium energiezuinig en milieuvriendelijk. Ze worden gekenmerkt door de grotere hoeveelheid natuurlijk licht in de vertrekken, de efficiënte geluidsisolatie en bescherming tegen afkoeling en opwarming van het interieur en de doeltreffende, natuurlijke ventilatie.

Aluminium – een volledig ecologische grondstof

Aluminium is het meest milieuvriendelijke metaal ter wereld. Het kan vele malen worden gerecycled met gebruik van slechts ongeveer 5% van de energie die nodig is voor de productie van primair aluminium. Het gewicht van een onderdeel dat is gemaakt van aluminium weegt slechts ⅓ van hetzelfde onderdeel dat van staal is gemaakt en is met gebruik van veel legeringen vrijwel even stevig.

Aluminium is geschikt voor de productie van o.a. gevels, ramen en deuren. Dit materiaal wordt vooral gewaardeerd vanwege de bewerkbaarheid, waardoor er profielen van alle soorten en maten mee kunnen worden gemaakt, en vanwege de bestendigheid tegen slechte weersomstandigheden. De combinatie van aluminium, dubbelglas en passende afdichtingen voor de constructie van ramen en deuren levert uitstekende waarden voor warmteoverdracht op. Deze zijn vooral belangrijk voor de energiezuinige en passieve bouw. Het gebruik van aluminium bij de constructie van gebouwen en andere bouwprojecten biedt de mogelijkheid om extra punten te verdienen bij de certificering volgens BREEAM, LEED en vergelijkbare keurmerken. Ze maken het mogelijk om de milieuvriendelijkheid van het gebouw en het comfort voor de gebruikers te beoordelen.

Wadowicka 3, Krakau, Polen. Toegepaste systemen: MB-86 ST, MB-SR60N, MB-SR60N EFEKT, MB- 45, MB 70 HI, MB-78EI, MB-SR50N OW

Glas, één van de meest duurzame materialen

Glas is een grondstof die vrijwel oneindig hergebruikt kan worden. De voordelen ervan zijn dat het gemakkelijk te verwerken is, op elke manier gevormd kan worden, veredeld kan worden en dat er nieuwe eigenschappen of kenmerken aan kunnen worden toegevoegd. Processen als harden en lamineren maken gewoon glas steviger en veiliger, waardoor het met succes kan worden gebruikt in bijv. de gevels van gebouwen.

In zijn basisvorm is glas niet brandbaar, is het bestand tegen corrosie, neemt het geen water op en wordt er bij de productie weinig energie gebruikt. Waardering van deze eigenschappen heeft de firma Aluprof, bekend van de productie van aluminiumsystemen, een nieuw merk op de markt doen brengen: Glassprof, dat zich specialiseert in de productie van brandwerend glas en de verwerking van architectonisch glas. Glassprof biedt isolerende glaselementen met verschillende functies aan, zoals brandbeveiliging, thermische isolatie, zonwering en geluidsisolatie. Het doel is om te voorzien in glasoplossingen die de veiligheid en het comfort in openbare gebouwen verhogen en die bescherming bieden tegen de gevolgen van brand.

Glas en aluminium – een perfect duo

De moderne architectuur neigt naar minimalistische, strakke vormen die dusdanig ontworpen en gebouwd worden dat zij harmonie brengen tussen de omgeving en de gebruikers van een gebouw. De moderne aluminiumlegeringen kunnen zonder problemen zware en zeer grote glasoppervlakken dragen en ze vergroten de hoeveelheid natuurlijk licht in het interieur. Glas en aluminium maken het mogelijk om de profielen op elke gewenste manier te vormen, wat architecten veel mogelijkheden biedt bij het creëren van esthetische en functionele projecten, met behoud van hoge milieu- en gebruiksnormen. Deze combinatie van materialen voldoet niet alleen aan de technische eisen van de moderne bouw, maar biedt ook voldoende energie-efficiëntie en voldoet aan de esthetische behoeften van investeerders en architecten.

De Krook, Gent, België. Toegepaste systemen: MB-78EI, MB-86 SI, MB-SR50N A

Voorbeelden van projecten met glas en aluminium

Een populair type gevelsysteem van aluminium en glas is een gevel met balken en kolommen. Dit zijn lichte vliesgevels met grote functionele en constructieve mogelijkheden die de toepassing van verschillende openingselementen mogelijk maken. Eén van de geavanceerde constructies van dit type is een gevel met aluminiumsystemen van het type MB-TT50, waarbij gebruik wordt gemaakt van een innovatieve benadering op het gebied van de constructie van profielen, afdichting, thermische isolatie en montage. Een voorbeeld van een project waarbij deze oplossing wordt gebruikt is o.a. het kantoorgebouw Alchemia (Gdańsk, Polen), dat met het beoordelingssysteem voor duurzaam bouwen op basis van meerdere criteria, conform de internationale Leed-norm, werd gecertificeerd met het hoogste niveau “platina”.

Alchemia I, Gdańsk, Polen. Toegepaste systemen: MB-SE75, MB-TT50

Een andere oplossing die gebruik maakt van het duo glas en aluminium zijn de panoramische schuifdeuren MB-Skyline Type R. Dankzij het gebruik van materialen van topkwaliteit en het goed doordachte ontwerp wordt een effect verkregen van een imposant glazen paneel met een hoogte tot 4 meter, dat tegelijkertijd indruk maakt door zijn lichte constructie en eenvoudigheid en handigheid in gebruik. Profielen met een 3-kamerconstructie met thermische isolatie, gecombineerd met driedubbel glas met een dikte van 52 tot 60 mm, zorgen ervoor dat de oplossing van Aluprof thermische isolatie biedt. De uitstekende parameters van de panoramische schuifdeuren zorgen ervoor dat de deuren, ondanks de indrukwekkende afmetingen, het verwachte warmte-comfort bieden.

MB-SKYLINE TYPE R

Aluminium pergola’s worden steeds vaker toegepast in moderne tuinen en terrassen. Dit is een efficiënte oplossing die het mogelijk maakt om grote oppervlakken te overkappen, wat bescherming biedt tegen direct zonlicht, regen en sneeuw. Er zijn modellen op de markt verkrijgbaar die met alle weersomstandigheden kunnen worden gebruikt. ’s Zomers doen ze dienst als zonwering en ’s winters beschermen ze tegen wind en kou, dankzij de toepassing van zijschermen of glazen schuifpanelen. Een voorbeeld van zo’n oplossing is de pergola MB-OPENSKY 120.

MB-OPENSKY 120

Let’s build a better future

Het toenemende gebruik van glas en aluminium in de bouw is een trend die rechtstreeks van invloed is op het milieu en onze omgeving. Het gebruik van deze grondstoffen, ondersteund door moderne technologie en doordachte ontwerpen, maakt het mogelijk om gebouwen te creëren die even stevig, duurzaam en functioneel zijn als gebouwen van staal of beton. Op het gebied van de koolstofvoetafdruk en de uitstoot van CO2, zijn glas en aluminium onverslaanbaar.

Artikel gesponsord door Aluprof.

ALUPROF NETHERLANDS B.V.

KvK-nummer 67919340
Ommelseweg 44D
5721 WV Asten
+31 49 37 69 004
aluprof.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.