Nieuws

Na de levering van 30.000 vierkante meter glas levert Scheuten nu ook ruim 3.000 zonnepanelen voor de overkapping van het Centraal Station Rotterdam. De glas-glas zonnepanelen worden volledig geïntegreerd in de glazen stationsoverkapping over een oppervlakte van ruim 9.000 vierkante meter.

Scheuten Solar is gespecialiseerd in deze duurzame energietechniek, ook wel Building Integrated Photovoltaics (BIPV) genoemd. In 2007 werd het oorspronkelijke station gesloten en zijn de afbraakwerkzaamheden gestart. Het hernieuwde station zal begin 2013 worden opgeleverd. De capaciteit van deze zonne-installatie bedraagt dan een halve MegaWatt (MW) aan groene stroom. De glazen overkapping is onderdeel van de herbouw en vernieuwing van Rotterdam CS en haar omgeving. Onder andere door de komst van Randstad Rail en HSL-Zuid stijgt het aantal passagiers explosief. Uitbreiding van het station is cruciaal om deze toenemende groei van passagiers, ook in de toekomst, op te kunnen vangen, aldus opdrachtgever ProRail.

Lichtinval, zonnewarmte en een modern, hedendaags design vormen belangrijke elementen in het ontwerp van architect Jan Benthem. Daartoe leverde Scheuten al 30.000 vierkante meter gelaagd glas in drie verschillende uitvoeringen. De BIPV-zonnepanelen van het Scheuten Solar-merk Optisol zijn gemaakt van hetzelfde extra blanke glas met een hoge lichtdoorlatendheid en daardoor een optimale energieopbrengst. Dit speciale glas is afkomstig van de floatglasfabriek van Scheuten en Interpane in Osterweddingen (D). Als EPC-contractor (Engineering, Procurement & Construction) was Scheuten Solar al in een vroegtijdig stadium bij het project betrokken. Na een analyse van de schaduwsituatie adviseerde zij haar opdrachtgevers Prorail en Licotec over de optimale belegging van de zonnecellen in de panelen. De volgende stap is het op maat produceren van de glas-glas zonnepanelen. De groene stroom die straks wordt opgewekt met de zonnepanelen is vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van meer dan 100 huishoudens. Meer informatie: www.scheutensolar.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.