Nieuws

Op 26 juni eindigde de Biënnale Kijkduin 2011, die op 1 juni  werd geopend door H.M. Koningin Beatrix. Vindico en Van Noordenne, beide uit Hardinxveld-Giessendam behoorden tot de sponsors. De Biënnale Kijkduin is een tentoonstelling van monumentale glas- en lichtkunst in de openbare ruimte: twintig kunstenaars uit acht landen brachten bijeen op het thema ‘Chemistry – Creating new Worlds’, waarmee de Biënnale aansloot op het door de Verenigde Naties uitgeroepen ‘Year of Chemistry 2011’. De werken werden geëxposeerd op de boulevard, de duinen en het Deltaplein van Kijkduin.

Deze zesde editie van de Biënnale was op CO2-neutrale basis gerealiseerd; een door Martifer en Vindico gesponsord zonnepaneel werd op het duin geplaatst en leverde overdag meer stroom aan energiebedrijf Eneco dan er ’s avonds voor de LED-verlichting verbruikt werd. Vindico, onderdeel van de Van Noordenne Groep, lever teen product met octrooi om het rendement van zonnepanelen te verhogen. Van Noordenne zelf was ook betrokken bij de tentoonstelling door het leveren van een compleet glazen stoel naar een ontwerp van Lisette Spee. Het gaat hier weliswaar om een prototype, maar bij voldoende belangstelling zal van Noordenne deze in productie brengen.

Behalve de buitententoonstelling omvatte de Biënnale Kijkduin ook een symposium over toepassingen en innovaties op glasgebied. Dit symposium vond op 10 juni plaats in het Gemeentemuseum Den Haag, onder de titel ‘Transparent Vision – the Art and Science of Glass’. Onder leiding van sprekers als prof. dr. Robbert Dijkgraaf, prof. dr. ir. Mick Eekhout en prof. dr. Hans Galjaard ontstond een boeiende uitwisseling van kennis tussen wetenschappers, studenten, kunstenaars en ondernemers in glas. Een theatrale spin-off was de voorstelling ‘Ballade van de rijzende Zon’, die twee maal plaatsvond in een radijskas in Monster. Een muziek- en zangperformance met begeleiding van onder andere glaspercussie-instrumenten. Meer informatie: www.biennalekijkduin.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.