Nieuws

Vereniging Eigen Huis is blij dat het kabinet met zijn woonvisie is gekomen die duidelijkheid aan de woningmarkt verschaft. De noodzaak is volgens de vereniging groot om snel maatregelen te nemen die de noodlijdende woningmarkt vlot kunnen trekken. Het kabinet brengt de overdrachtsbelasting terug van 6 naar 2 procent.

Snelle besluitvorming was nodig om te voorkomen dat potentiële kopers  hun koopbeslissing gaan uitstellen. Hierdoor dreigt een volledige stilstand op de woningmarkt. Het financiële belang voor kopers is groot: bij een huis van 200.000 euro betekent reductie van 6 naar 2 procent overdrachtsbelasting een voordeel van 8.000 euro. Dat bedrag hoeft dan niet bovenop de koopprijs te worden betaald en er hoeft hiervoor geen hogere hypotheek te worden afgesloten. Vereniging Eigen Huis pleit al jaren voor de afschaffing van de overdrachtsbelasting, omdat deze ‘verhuisboete’ ontmoedigt om naar een andere woning door te stromen. Nu de woningmarkt in zwaar weer verkeert, is het noodzakelijk dat de markt op korte termijn een impuls krijgt zodat transacties weer op gang komen. De vereniging wil daarom dat tenminste de overdrachtsbelasting voor starters snel wordt afgeschaft, maar kan zich vinden in de reductie van 6 naar 2 procent.

Uit een recente peiling van bureau Intomart – in opdracht van Vereniging Eigen Huis – blijkt dat het schrappen van de overdrachtsbelasting aan starters breed gedragen wordt door de Nederlandse bevolking en ook een grote prikkel geeft tot het kopen van een eigen huis: 45 procent van de huurders en 53 procent van de jongeren tot 34 jaar geeft aan in de huidige markt eerder een eigen huis te gaan kopen als zij geen duizenden euro’s extra hoeven te betalen.De consument wordt de laatste maanden overspoeld door slechte berichten zoals strengere hypotheekregels, onzekerheid over de hypotheekrenteaftrek en dalende woningprijzen. Het vertrouwen in de woningmarkt is historisch laag: de Eigen Huis Marktindicator laat al zeven maanden een gestage daling zien van 79 punten in oktober 2010 naar 59 punten in mei 2011. Daarbij geldt dat de waarde 100 de neutraalwaarde is: dan is de Nederlandse bevolking niet positief, maar ook niet negatief over de situatie op de woningmarkt. Meer informatie: www.eigenhuis.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.