Nieuws

De SNCU is positief over de uitspraak van de kantonrechter in Roermond. De rechter oordeelde in een zaak die FNV Bondgenoten aanspande, dat uitzendkrachten in dienst van een Pools uitzendbureau en in Nederland ter beschikking gesteld, volgens de Nederlandse CAO moeten worden betaald. Op deze manier wordt oneigenlijke concurrentie weggenomen en is er ook vanuit de rechterlijke macht steun gecreëerd voor corrigerend optreden. Daarnaast heeft de uitspraak bredere werking dan alleen uitzendconstructies in het beroepsgoederenvervoer. Het heeft ook betrekking op uitzendconstructies naar andere sectoren, zoals de tuinbouw en de bouw.

De SNCU (Stichting Naleving CAO voor Uitzendkrachten) is een samenwerkingsverband van werkgevers- en werknemersorganisaties in de uitzendbranche. De uitspraak komt op een moment dat de SNCU in samenwerking met de Inspectie Verkeer en Waterstaat in het beroepsgoederenvervoer een grootschalige controleactie is gestart. Doelgroep zijn die uitzendbureaus die in het beroepsgoederenvervoer uitzendkrachten ter beschikking stellen. De CAO beroepsgoederenvervoer schrijft voor dat bedrijven die onder de werkingssfeer van deze CAO vallen alleen gebruik mogen maken van NEN gecertificeerde uitzendbureaus. Daarnaast mogen er alleen uitzendbureaus worden ingeschakeld die beschikken over een aanwijzingsbeschikking en zijn geregistreerd in het KIWA register. Onder andere op basis van deze criteria alsmede op basis van concrete aanwijzingen van niet naleving van de uitzend-CAO’s wordt scherpte in de controleactie gebracht.

‘Hoewel het een belangrijke uitspraak is, moeten we terughoudend zijn in ons enthousiasme. Het blijft een uitspraak van de kantonrechter waartegen hoger beroep kan worden ingesteld. Wél geeft het steun aan de inzet van de SNCU om ook in het buitenland gevestigde ondernemingen te controleren’, aldus Peter Loef, directeur SNCU. Ander punt wat in dit kader relevant is, is de daadwerkelijke controle van de in het buitenland gevestigde onderneming. Op grond van de CAO kunnen wij naleving van de uitzend-CAO’s in voorkomende situaties controleren. ‘Wij hebben minister Kamp gevraagd om gezamenlijk te kijken op welke wijze dit op een effectieve wijze kan worden uitgevoerd. De Arbeidsinspectie heeft namelijk nauwe banden met in het buitenland gevestigde inspectiediensten. Graag zouden wij daar samen in optrekken’, aldus Loef. Meer informatie: www.sncu.nl

2 reacties op “Uitspraak rechter inzet Polen ook gevolgen voor de bouw

  1. Een grote verbetering voor de eerlijke concurrentie!

  2. Martin schreef:

    Ik dacht dat uitzendbranche zich aan De Europese Detacheringsrichtlijnen moest houden en dit al sinds 2005.

    Volgens de Europese Detacheringsrichtlijn kunnen werknemers uit een ander EU-land die tijdelijk in Nederland werken via een werkgever of detacheerder in hun eigen land, aanspraak maken op een ‘harde kern’ van Nederlandse arbeidsvoorwaarden, zoals die in de wetgeving beschreven staan. Deze richtlijn is in Nederland geïmplementeerd in de Waga (Wet arbeidsvoorwaarden grensoverschrijdende arbeid).

    Sinds 14 december 2005 is de Waga uitgebreid. Werkgevers uit de EU moeten werknemers die ze tijdelijk in Nederland detacheren, gaan betalen volgens de Nederlandse cao-bepalingen in alle sectoren van het bedrijfsleven. Ook andere belangrijke arbeidsvoorwaarden zoals werk- en rusttijden, vakantiedagen en gezondheid, veiligheid en hygiëne op het werk moeten voldoen aan de Nederlandse cao-bepalingen.

    Gedetacheerde werknemers uit een ander EU-land die tijdelijk voor u werken, hebben recht op dezelfde ‘harde kern’ van arbeidsvoorwaarden als uw eigen werknemers, volgens de algemeen verbindend verklaarde cao in uw sector:

    * cao-loon (betaald door de detacheerder)
    * vakantiedagen
    * rusttijden
    * maximale werktijden
    * regels en voorwaarden voor uitzendwerk
    * veiligheidsmaatregelen
    * gelijke behandeling

    U mag dus geen onderscheid maken tussen uw eigen werknemers en de werknemers die u ingehuurd hebt via een detacheerder of werkgever uit een ander EU-land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.