Productnieuws

De samenwerking tussen A.L. van Veen Glasspecials en het Zwitserse Glas Trosch heeft geresulteerd in de uitbreiding van de toepassingsmogelijkheden van de brandwerende glassoorten Fireswiss Cool en Fireswiss Foam. Bij de ontwikkeling van de producten is extra aandacht besteed aan een goede aansluiting van de testen op de praktijksituaties, zoals die in houten kozijnen in Nederland voorkomen. Het brandwerende glas wordt door Glas Trosch in Buochs geproduceerd en alle voor de Nederlandse markt beschikbare glastypen zijn bij A.L. van Veen Glasspecials uit voorraad leverbaar, aldus het bedrijf uit Woerden in een persbericht.

Op basis van de testen bij IFT Rosenheim heeft Efectis een rapport opgesteld voor de toepassingmogelijkheden van het snijdbare Fireswiss Cool 30-7 2(B)2 in houten kozijnen. De maximaal toegestane afmetingen voor de EW30 classificatie voor Fireswiss Cool 30-7 2(B)2 en (NEN 3569 letselveiligheidseklasse 2(B)2) zijn: breedte 1620 millimeter, hoogte 3000 millimeter en oppervlakte  3,75 vierkante meter. Het is noodzakelijk dat de brandeigenschappen van het houten kozijn vergelijkbaar zijn met het vuren kozijn (420 kg/m3) waarin de beglazing door IFT Rosenheim werd getest, benadrukt van Veen. Fireswiss Cool 30-7 2(B)2 mag volgens het Efectis-rapport worden gecombineerd met figuur- of gelaagd glas met matte, gekleurde of inbraakwerende folies  (tot maximaal 8 folies). Hierbij blijft het glas tweezijdig vuurbelastbaar. Ook de toepassingsmogelijkheden van Fireswiss Cool 30-7 2(B)2 voor gebruik in de glasopeningen van de deuren van Berkvens, Bod’or, Limburgia en Svedex zijn in het rapport vastgesteld.

Voor gebruik in grotere afmetingen 30 minuten brandwerend glas heeft Glas Trosch de oplossing gevonden in Fireswiss Foam 30-15 dat toepasbaar is in meranti kozijnen (of gelijkwaardig) met een gewicht van minimaal 550 kg/m³. Daarnaast  is het glas getest in eiken kozijnen. Fireswiss Foam 30-15 voldoet aan zowel de EI30 als de EW30 classificatie. De maximaal toegestane afmetingen voor de EW/EI 30 classificatie voor Fireswiss Foam 30-15 (NEN 3569 letselveiligheidsklasse 1(B)1 zijn: breedte 3100 millimeter, hoogte 3100 millimeter en oppervlakte 7 vierkante meter. In de praktijk houdt dit in dat de maximale leverbare afmetingen begrensd worden door de productieafmeting  van 3100 x 2120 millimeter. Volgens het Efectis-rapport mag ook Fireswiss Foam 30-15 worden gecombineerd met figuur- of gelaagd glas. De geluidswering is eveneens onderzocht en vastgesteld op 38 dB. Zowel Fireswiss Cool als Fireswiss Foam mogen volgens rapporten worden toegepast als isolatieglas. Hierbij moet er tijdens de montage wel rekening gehouden worden met het monteren van de brandwerende ruit aan de vuurzijde. Uit praktijkervaring weet  A.L. van Veen Glasspecials dat een juiste toepassing en detaillering samengaat met de beschikbaarheid van een duidelijk rapport. Voor alle Fireswiss glastypen zijn daarom de Efectis-rapporten in het Nederlands beschikbaar. Meer informatie: www.vanveenglas.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.