Nieuws

De Rijksgebouwendienst (RGD) schrijft vanaf begin november Bouwwerk Informatie Modellen (BIM) voor bij aanbestedingen. Ook de vlakglassector zal mee moeten met BIM en het gebruik van de open standaard IFC die voortaan door de RGD voorgeschreven gaat worden.

Tijdens de buildingSMART Benelux Industry Day op 9 november lanceerde de RGD deze nieuwe informatienorm als aftrap voor een omvangrijk veranderingsproces voor de Nederlandse Bouwindustrie. Het omschakelen naar open standaarden in bestekken heeft grote gevolgen voor de organisatie, bedrijfsvoering en projecten van bouwbedrijven en de toeleverende industrie zoals de vlakglasbedrijven. Veel van de faalkosten in de bouw kunnen voorkomen worden door betere communicatie tussen alle betrokkenen bij een bouwproject. Het toepassen van BIM en het hanteren van open standaard IFC is daarbij een belangrijk hulpmiddel. Hiermee kunnen ontwerpers, ingenieurs, bouwers, producenten, leveranciers en exploitanten over dezelfde digitale informatie beschikken en daarmee kunnen fouten voorkomen worden. Betere communicatie in de bouw zal ook voorbode zijn van een cultuuromslag, doordat verantwoordelijkheden, maar ook verdienmodellen er in de toekomst anders uit gaan zien. Wereldwijd is het overheidbeleid gericht op het bevorderen van open standaarden die nodig zijn om te kunnen werken met integrale Bouwwerk Informatie Modellen en de RGD zet een belangrijke stap door BIM voor te schrijven. Meer informatie: www.buildingsmart.nl

2 reacties op “Grote gevolgen glasbedrijf door BIM bij aanbestedingen

  1. Delano schreef:

    Op http://www.bimregister.nl kunt u veel BIM informatie vinden. Ook kunt u zich als BIM gerelateerd bedrijf in het BIMregister registreren.

  2. Delano schreef:

    bimregister.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.