Nieuws

Er verandert veel op het gebied van normen voor vlakglas wanneer het nieuwe Bouwbesluit in werking treedt. Denk aan NEN 2608, NEN 3569, NEN 6068/6069 en de NPR 3577. NEN vindt het dan ook een goed idee dat als het Bouwbesluit op 1 januari af is, dit vervolgens op 1 april 2012 inwerking treedt. Dit geeft de markt, inclusief de vlakglassector, de mogelijkheid om aan de nieuwe regelgeving te wennen en tegelijkertijd wordt de onduidelijkheid over de te hanteren regelgeving beperkt. Volgens de planning van NEN zijn alle normen waarnaar wordt verwezen voor het eind van het jaar gereed.

Minister Donner van BZK heeft op 12 oktober voorgesteld het nieuwe Bouwbesluit uit te stellen tot 1 april of 1 juli 2012. NEN is het met de minister eens dat het belangrijk is dat de bouwsector kan wennen aan de nieuwe regelgeving. Om onduidelijkheid over de te hanteren regelgeving te beperken pleit NEN er wel voor dat het nieuwe Bouwbesluit snel in werking treedt. Daarom kan wat NEN betreft het Bouwbesluit op 1 januari 2012 worden gepubliceerd en vervolgens op 1 april in werking treden.

Tegelijk met het definitieve Bouwbesluit wordt de ministeriële regeling gepubliceerd. In bijlage 1 van deze regeling staan alle NEN-normen waarnaar wordt verwezen. Deze dienen als ‘best practices’ en maken het voor partijen in de sector gemakkelijker om aan te tonen dat er aan de regelgeving van het Bouwbesluit wordt voldaan. Er is een aantal nieuwe verwijzingen naar NEN-normen. In het oog springend zijn de NEN 7120 over de energieprestatie van gebouwen, een aantal gas- en waternormen en brandveiligheidsnormen. Op het gebied van vlakglas gaat het om nieuwe versies van NEN 2608, met betrekking tot glasdikte en -samenstellingen en NEN 6068 en 6069, inzake brandveiligheid. Maar het meest bekend is nog wel de aanwijzing van Eurocodes in plaats van de TGB-bladen. Deze Europese normen kennen een nationale bijlage die aanvullingen omvat. Niet alle Eurocodes zijn aangewezen, toch zijn zij allemaal voor wat betreft constructieve veiligheid van belang. Denk aan NEN 6702 en de gevolgen daarvan voor de veiligheid van glazen constructies. Meer informatie: www.nen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.