Productnieuws

Koninklijke Boon Edam heeft een energieopwekkende draaideur van vlakglas, de NRG+ Energieopwekkende Tourniket, geplaatst in de hoofdentree van het TNT kantoor in Hoofddorp. Dit TNT Green Office is op 29 september officieel geopend en volgens het bouwconsortium (bestaande uit Triodos bank, Paul de Ruiter Architecten en OVG) het eerste in Nederland dat voldoet aan de toekomstige EU-regels op het gebied van energieneutrale gebouwen. Het gebouw heeft met Leed Platinum de hoogst haalbare kwalificatie op het gebied van duurzaamheid volgens GreenCalc.

Architect Paul de Ruiter is verantwoordelijk voor het ontwerp van het TNT Green Office Hoofddorp. TNT hanteerde vanaf de allereerste ontwikkelingsstap hoge duurzame ambities. Het kantoor bespaart 60 procent energie ten opzichte van een traditioneel gebouw en de resterende energiebehoefte wordt op milieuvriendelijke wijze ter plekke gegenereerd. De in de hoofdentree geplaatste draaideur van Boon Edam speelt een belangrijke rol in de duurzame uitstraling van het gebouw. Een draaideur levert een actieve bijdrage aan het besparen van de duurzaam opgewekte energie door het altijd-open altijd-gesloten principe. De NRG+ Tourniket voegty daar een bijzondere eigenschap aan toe: er wordt energie genereert, zodra een persoon door de draaideur loopt.

Het plafond van de deur is gemaakt van veiligheidsglas en biedt hiermee een duidelijk zicht op de toegepaste technologie. Een set speciale condensatoren slaat de gegenereerde energie op en vormt hiermee een bron van energie om de low energy LED-verlichting in het plafond brandend te houden. In het geval dat de LED-verlichting alle beschikbare energie heeft verbruikt, schakelt de hoog-rendement besturing over naar het 220V net van het gebouw zelf. Dit systeem garandeert dat de deur altijd duidelijk verlicht is, zelfs in het geval van een beperkt aantal passanten. Boon Edam is momenteel de enige ter wereld die een dergelijk systeem kan leveren

Meer informatie: www.boonedam.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.