Productnieuws

Viavac Vacuüm Lifting uit Lopik brengt met de Viavac-SL een ‘slimme oplossing voor het probleemloos en efficiënt monteren van zware glazen elementen’ op de markt. Deze zelfrijdende robot voor de montage van glas heeft volgens Viavac alle functionaliteit voor het veilig transporten en plaatsen van glas. Hiermee wordt voorkomen dat werknemers te zwaar moeten tillen én kunnen de werkzaamheden snel en met minder werknemers worden uitgevoerd.

Voor de montage van zware glaspanelen wordt steeds hogere eisen gesteld aan de arbeidsomstandigheden. Zo hanteert de arbeidsinspectie een maximaal te tillen gewicht van 50 kilogram door twee personen. De beoordeling van de fysieke omstandigheden van werknemers wordt een steeds belangrijker aspect in de bedrijfsvoering. Door oplopende kosten voor de gezondheidszorg als gevolg van uitval van werknemers worden werkgevers in toenemende mate verplicht door de overheid om afdoende maatregelen te treffen ter voorkoming van fysieke (over) belasting van hun werknemers. Met de Viavac-SL biedt het gelijknamige bedrijf een oplossing voor dit vraagstuk. De robot is leverbaar in twee uitvoeringen en met verschillende hefvermogens:

  • Hefvermogen zonder/met 6 balansgewichten: 170/280 kg
  • Eigen gewicht zonder/met balansgewichten: 260/410 kg
  • Accu geheel opladen: ca 8 uur
  • Breedte minimaal/maximaal: 630/890 mm
  • Hoogte minimaal: 1.270 mm
  • Lengte minimaal: 2.075 mm

Voorbeelden van het gebruik van het vacuüm til-, transport- en montagehulpmiddel zijn de Westerlaantoren te Rotterdam en de Monarch in het Beatrixkwartier te Den Haag. Voor de Westerlaantoren maakte A.L. van Veen Glasspecials uit Woerden gebruik van de Viavac-SL voor de montage van de beglazing van de balkons op de woonverdiepingen 11 t/m 18. Ook de beglazing op de stalen luifelconstructie op de tweede verdieping en de spiegels in de sanitaire ruimten op de kantooretages is met behulp van het apparaat gemonteerd. De bijzonderheden hierbij waren de afmetingen en het gewicht van de glaspanelen, het werken op grote hoogte en de beperkte manoeuvreerruimte. Voor de Monach is de gehele gevel voorzien van een glazen pui. Met behulp van de Viavac-SL is het gebouw rondom en op alle verdiepingen voorzien van glaspanelen. Het betreft circa 150 glaspanelen per verdieping met een gewicht van 180 kilogram. De glaspanelen zijn per verdieping van binnenuit aangevoerd en via de pui doorgestoken vervolgens aan de buitenzijde te worden gemonteerd.

Meer informatie: www.viavac.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.