Nieuws

Glasgroep Spliet & De Waal Buchsbaum uit Lopik is door de rechtbank van Haarlem in het gelijk gesteld inzake een geschil met Beemster Kozijnen uit Middenbeemster. Het geschil betrof het leveren van isolatieglas met de classificatie HR+, daar waar HR++ was gevraagd. Kantonrechter F.M. Visser, bekend als de ‘rijdende rechter’, veroordeelde Beemster Kozijnen tot het betalen van het aan GSWB verschuldigde bedrag, vermeerderd met rente en buitengerechtelijke kosten, evenals het voldoen van de proceskosten.

Over de classificatie van isolatieglas bestaat al langer verwarring. Tot 1 juli 2008 hanteerden alle leveranciers van dubbel glas dezelfde kwalificaties voor de classificaties HR, HR+ en HR++. Dat betekende bijvoorbeeld dat dubbel glas met een kleinere spouw dan 15 millimeter en een isolatiewaarde van Ug 1,6 W/m2K mocht worden geclassificeerd als HR++. Vanaf 1 juli is dit echter veranderd. Voor producenten die leveren met KOMO-keur wordt sindsdien geclassificeerd met de daadwerkelijk behaalde U-waarde, wat tot gevolg had dat het door GSWB geleverde glas met een spouw van 12 millimeter en een U-waarde van 1,3 als HR+ was geclassificeerd. Voor een HR++ had de spouwbreedte 15 millimeter moeten zijn, wat had geresulteerd in een U-waarde van 1,2. Producenten zonder KOMO-keur leveren vaak nog steeds dubbel glas met de oude classificaties.

Het geschil betrof of de door GSWB geleverde ruiten, het ging om de laatste twee stuks van een grotere opdracht, voldeden aan de door Beemster Kozijnen gevraagde specificaties. Gevraagd was glas met een opbouw van 4(12A)5 en een classificatie HR++. In de orderbevestiging was wel de opbouw genoemd, echter niet de classificatie, en eenmaal geleverd had GSWB, die onder KOMO produceert, het glas met een U-waarde van 1,3 de classificatie HR+ meegegeven. De rechter stelde GSWB in het gelijk daar in de opdrachtbevestiging de classificatie niet is gespecificeerd en Beemster Kozijnen daar niet tegen heeft geprotesteerd. Volgens de rechter was er voor GSWB dan ook geen aanleiding onderzoek te verrichten naar het veranderen van de classificatie, bovenal ‘daar het geleverde isolatieglas voor wat betreft de isolatiewaarde meer dan voldeed aan de normen die voor 1 juli 2008 overal in de glashandel voor HR++ werden gehanteerd. Beemster Kozijnen heeft dan ook glas geleverd gekregen dat voldeed aan wat zij op grond van de met GSWB gesloten overeenkomst mocht verwachten’, aldus het vonnis. Meer informatie: www.gswb.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.