Nieuws

Het is de vlakglassector gelukt samen met partijen als de brandweer en gevelbouwsector de regelgeving voor brandwering en glas te verduidelijken en aan te passen aan de hedendaagse mogelijkheden van glas door NEN 6069 qua eisen aan brandwering van binnenwanden te herzien. De belangrijkste wijziging is dat in verschillende binnensituaties, waar voorheen EW-beglazing mocht worden gebruikt, er volgens de herziene norm vaker EI-beglazing dient te worden toegepast. De wijzigingen uit de norm zijn meegenomen in het Bouwbesluit die per 1 april of 1 juli van kracht wordt. Meer weten? Vraag een proefexemplaar op van Glas in Beeld.

Glas in Beeld gaat in de jongste uitgave (nummer 6 – december 2011) uitgebreid in op de materie. In de special over brandwerend glas komen meer interessante onderwerpen aan bod. Zo blijkt een buitengevel vaak minder brandwerend dan een scheidingswand binnen. Bij de indeling van een gebouw in brandcompartimenten wordt vaak als eerste gedacht aan de brandwerende inwendige scheidingswanden en vloeren. In veel gevallen vormt echter ook de gevel een deel van de brandwerende scheiding en dan komt het aspect brandoverslag om te hoek kijken. In het artikel ‘Brandveiligheid gevels lastig te beoordelen’ gaan we hier dieper op in. Het hele artikel lezen? Vraag een proefexemplaar op.

In het artikel ‘Brandwerend glas in actie’ behandelen we de werking van glas tijdens een brand in 2010. Brandwerend glas ondergaat zware en uitgebreide laboratoriumtests. Toch blijft de vraag hoe het glas zich houdt bij een ‘echte’ brand, want de praktijk is vaak weerbarstig. Tijdens een felle brand in de nieuwbouw van een kantoortoren in Utrecht, nog in de bouwperiode, bleek het glas uitstekend te werken. Ondanks dat brandbare materialen als stickers en noppenfolie op en vlak naast het glas aanwezig waren, bleef het aan de niet-vuurzijde veilig. Meer weten over brandwerende beglazing? Vraag een proefexemplaar op van Glas in Beeld met daarin de special over brandwerend glas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.