
Nico Brantjes, voormalig eigenaar en directeur van Krug Portegies en Hens Glas te Beverwijk, is op 4 januari op 67-jarige leeftijd geheel onverwacht in zijn woonplaats Heemstede overleden. Zoon Ronald, sinds 2006 eigenaar van Hens Glas en opvolger van Brantjes, maakte dit ‘verbijsterende nieuws’ bekend.
Brantjes startte in 1965 als boekhouder bij het familiebedrijf Portegies, waar hij later een managementfunctie kreeg. In 1992 nam hij de aandelen van Portegies over, waar toen rond de veertig mensen werkten, met vestigingen in Beverwijk en Hoorn. Tussen 1992 en 1998 verdubbelde het bedrijf in omvang. In een interview met Glas in Beeld bij zijn afscheid van de sector in 2006 zei Brantjes daar toen het volgende over: ‘Ik verklaar dat vooral door de inzet van een enthousiast team van actieve mensen die goed met de klanten overweg kunnen, begrijpen wat de klant wil, en het bovendien leuk vinden om te werken. Mijn eigen rol daarin is er vooral één van teambuilding en motiveren. Zo heb ik steeds iedereen bij alle plannen betrokken, of dat nou product- of marktontwikkeling was of vestigingsbeleid.’
In 1998 fuseerde Portegies met Krug Kerrebijn tot Krug Portegies. Brantjes was tot 2000 directielid van deze groothandel in glas en verf. In dat jaar ontstond er een meningsverschil over de koers en besloot hij eruit te stappen. Zoon Ronald had inmiddels zijn zinnen gezet op Hens Glas, een kleinschaliger bedrijf uit Amsterdam. Hens Glas is begonnen in hartje Amsterdam. Vanuit de binnenstad verhuisde het naar een industriegebied in Amsterdam-Oost en sinds eind jaren negentig was de groothandel gehuisvest in Beverwijk. Vader en zoon Brantjes namen het bedrijf over en bouwden een nieuw pand in Beverwijk, waar het sinds 2006 is gevestigd. Brantjes begeleidde de nieuwbouw, zodat Ronald zich met de dagelijkse praktijk kon bezighouden. ‘Dat is wel mijn laatste activiteit voor Hens Glas,’ vertelde Nico Brantjes toen. Hij prijsde zich gelukkig met een zoon die het stokje van hem overnam en in het interview in 2006 keek hij dan ook met een goed gevoel terug op veertig jaar in het glas. ‘Ik heb veel voorspoed en enkele tegenslagen gekend, dus was het een goede tijd. De steeds nieuwe mogelijkheden van het glas hielden het vak boeiend. Glas ontwikkelde zich van een kwetsbaar tot een constructiemateriaal waarmee bijna alles kan. Als mensen horen dat je in het vlakglas werkt, dan zeggen ze vaak: wat mooi. Want glas heeft een chique, dure uitstraling en is toch voor iedereen bereikbaar. Of het nou om toepassingen in de keuken gaat, om een schuifwand of een glazen trap.’
Nico Brantjes is korte tijd bestuurslid geweest van de Nederlandse Glasbond, tegenwoordig GBO. De uitvaartdienst zal op dinsdag 10 januari worden gehouden om 13.30 uur in de H. Agathakerk, Breestraat 93 te Beverwijk.
Beste Ronald en andere familieleden van de familie Brandtjes
Uitermate geschrokken las ik dit bericht. Nico en ik hebben niet al te vaak, maar toch wel meerdere malen goede contacten met elkaar gehad. Onze bedrijven leken wel iets op elkaar, al waren er toch weer grote verschillen in onze organisaties.
Met dit schrijven wil ik de famile Brantjes condoleren met het verlies van jullie Nico. Nico was een grote persoonlijkheid in het glasgebeuren in Nederland. Met Nico verliezen we op veel te jeugdige leeftijd een markante glashandelaar, die vakmanschap hoog in zijn vaandel had staan.
Mijn vrouw Lies en ik, condoleren de gehele familie met dit grote verlies en wensen jullie veel kracht en sterkte toe voor een toekomst zonder jullie Nico.
Ruurd Kuipers
voormalige directeur eigenaar Boelens Glas Best Glas in Leeuwarden
Lid van de Raad van Toezicht van het GBO