Nieuws

Vakschool Schoonhoven organiseert op vrijdag 20 (van 14.00 tot 18.00 uur) en zaterdag 21 januari (10.00 to 15.00 uur) open dagen. De vakschool biedt, als enige in Nederland, de MBO opleidingen Glazenier en Glasblazen aan.

Al eeuwen lang worden de technieken van glas-in-lood en brandschilderen toegepast in de ramen van met name kerken. Het ontwerpen, maken en restaureren van deze ramen is dan ook een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden van een glazenier. Een glazenier krijgt de opdrachten meestal van kerkbesturen, aannemers of particulieren die een glas-in-lood raam willen laten maken of restaureren. Steeds vaker voert een glazenier ook opdrachten uit voor kunstenaars die glasobjecten of gebruiksvoorwerpen van glas hebben ontworpen. Ook opdrachten van architecten en projectontwikkelaars bij nieuwbouw voor exterieurs en interieurs zijn een groeiend afzetgebied.
Hierbij worden nieuwe technieken als fusing (samensmelten) en slumping (uitzakken van glas) toegepast. Grote objecten als meubels en wastafels zijn hierbij zelfs mogelijk. Echter, steeds meer glazeniers maken gebruik van hun eigen creativiteit en hebben zo het hele proces, van ontwerp tot eindproduct in eigen hand. De hedendaagse glasblazer richt zich steeds meer op unica. Niet alleen gebruiksvoorwerpen, drinkservies, vazen worden door de glasblazer ontworpen en gemaakt maar ook hier spelen glasobjecten een steeds groter rol in het werk van de glasblazer. Hierin zit dan ook een grote overlap met de glazenier. Beide opleidingen worden door Vakschool Schoonhoven aangeboden onder de noemer Creatief Vakman. Meer informatie: www.vakschoolschoonhoven.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.