Nieuws

Van Tetterode Glasobjekten uit Amsterdam organiseert dit jaar een aantal creatieve cursussen en workshops op het gebied van het (kunstzinnig) bewerken van glas. In kleine groepen kennis maken met glasblazen en applicatie-, smelt- en andere koud- en warmglastechnieken.

 • Introductie Applicatie- en Smelttechnieken: zondag 15 april en 30 september. Kennis maken met de talloze mogelijkheden van vlakglas. Hierbij komen de technieken fusen, slumpen, insluiten van diverse materialen, appliqueren, zandstralen en natuurlijk het snijden van glas ruimschoots aan bod.
 • Introductieweekend Glasblazen met Katrin Maurer en Mia Lerssi (2 dagen): 21-22 april en 22-23 september. In twee dagen veel leren over heet glas met de nadruk op veel praktijkoefening.
 • Introductieweekend Glasgieten met Effie Halkidis (2 dagen): 24-25 maart en 20-21 oktober. Workshop gericht op de techniek van het glasgieten (‘sandcasting’), waarmee het mogelijk is ontwerpen zoals glassculpturen van massief glas te maken.
 • Introductie Glasgieten, Glasblazen en Koudglastechnieken met Effie Halkidis, Katrin Maurer en Mia Lerssi (5 dagen): maandag 13 t/m vrijdag 17 augustus en maandag 29 oktober t/m vrijdag 2 november. Gevarieerde workshop waarin Effie Halkidis de deelnemers laat kennis maken met glasgieten: het voorbereiden van het natte zand, het maken van de mal en het glasgieten met een gietlepel of kogelferrie. Deze techniek geeft inzicht in hoe glas vloeit en is uitermate geschikt om massieve objecten te maken of gesculptuurde reliëfvormen. Ook de basisvaardigheden voor het maken van geblazen vormen komen aan bod. Op de laatste dag komen de vele mogelijkheden van koudglastechnieken aan de orde, zoals zandstralen, zagen en polijsten.
 • Introductieweekend Kiln Casting (2,5 daagse cursus) met Effie Halkidis: 3, 4 en 10 (halve dag) maart. Kiln Casting is een algemene term voor het smelten van glas in een mal in een oven. Het heeft veel elementen van smelten en doorbuigen maar het is gecompliceerder en verlangt een groter begrip van het warm glas principe.
 • Werkgroep Glasblazen of Glasgieten. Na het volgen van een introductieworkshop glasblazen of glasgieten kunnen deelnemers die regelmatig willen werken met glas, hun ontwikkeling voortzetten in werkgroepen. Groepen van vier deelnemers maken – onder begeleiding – een dag per maand zelfstandig gebruik van het heetglasatelier.

Voor tarieven, informatie en deelname: www.vantetterode.nl

1 reactie op “Van Tetterode Glasobjekten: maak kennis met glastechnieken

 1. L.S.

  In 2005 heb ik een workshop glas gieten en een workshop kiln casting bij jullie gedaan en ik zou graag de draad weer oppakken. Aan de workshops die jullie aanbieden in oktober en november kan ik helaas niet meedoen i.v.m. een expositie waar ik in het weekend bij moet zijn. Zijn er al workshops gepland voor 2020?
  Ik hoor het graag.

  Met vriendelijke groeten,
  Tineke van Laarhoven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.