Nieuws

De herziening van de Nederlandse praktijk richtlijn NPR 3577 is gepubliceerd. De richtlijn geeft een basis voor het duurzaam plaatsen van glas in houten, kunststof en metalen kozijnen, ramen en deuren in buitengevels, die gesteld zijn in NEN 3576:2009 ‘Beglazing van kozijnen, ramen en deuren – Functionele eisen’. Na publicatie van NPR 3577 in 2008 ontstond de wens de leesbaarheid en toepasbaarheid van de richtlijn te vereenvoudigen. Deze wens, het integreren van het correctieblad en een aantal wijzigingen heeft geleid tot deze herziening. De herziening is tot stand gekomen in een breed en intensief overleg met de glas-, timmer- en kitindustrie, de fabrikanten van metalen en kunststof kozijnen en glaszetters. Naast de redactionele wijziging ten behoeve van de leesbaarheid zijn de volgende drie onderwerpen gewijzigd, zo geeft NEN aan in een persbericht:

  • verwijzingen naar NEN 6702 is vervangen door verwijzing naar de Eurocodes,
  • op basis van nieuwe beproevingsresultaten van luchtdichtheid, gecombineerd met ervaringen uit de praktijk is gekozen voor een andere oplossing van het vraagstuk van de hielafdichting. De volledige rondom aangebrachte hielafdichting is nu alleen nog nodig bij gebouwen met een hoogte van meer dan 45 meter. Voor lagere gebouwen kan worden volstaan met het afdichten van de onderzijde plus 200 millimeter omhoog de stijlen in.
  • de regels voor het plaatsen van ventilatieroosters zijn aangepast zodat die beter aansluiten op de praktijk en de functionele eisen die aan het geheel van de beglazing behoren te worden gesteld.

De wijzigingen die bij de vorige versie in 2008 zijn geïntroduceerd, blijven verder geheel in tact, zoals de 5 millimeter omtrekspeling en alleen gebruik van neuslatten bij buitentoepassing in hout. Glas in Beeld heeft in de februari-uitgave in het artikel ‘Glasbranche maakt werk van normen’ alle herziene normen in relatie tot vlakglas op een rij gezet. Meer informatie: www.nen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.