Productnieuws

In drie van de zes landen domineert AutoCAD de markt voor architectensoftware waar ook glas in gevels mee wordt ontworpen. Het gebruik van BIM en het bewustzijn daarvan is langzaam aan het opkomen. Dit zijn enkele resultaten van de European Architectural Barometer Q4 2011, een elk kwartaal terugkerend onderzoek onder 1.200 architecten in Europa.

De meeste architecten in Europa kunnen, wanneer zij hiernaar gevraagd worden, zonder moeite de naam noemen van de CAD software die zij gebruiken, aangezien dit direct betrekking heeft op hun dagelijkse werkzaamheden. AutoCAD heeft een sterke positie op de Europese markt, met het meeste gebruik in UK, Spanje en Italië. In landen als Frankrijk en Nederland wordt AutoCAD eveneens relatief veel gebruikt door architecten (resp. 34% en 27%), maar in deze landen zijn er ook andere succesvolle spelers zoals ArchiCAD en ARKEY.  In Duitsland strijden ArchiCAD en Nemetschek om het marktleiderschap; beiden worden door 18 procent van de architecten gebruikt.

BIM, het Bouw Informatie Model, is de nieuwe trend in de architectuur en bouw en AutoCAD speelt daar op in. Een korte uitleg. Van oudsher bestaan bouwplannen uit een bestek en veel tekeningen. Twee verschillende soorten informatiedragers om inzicht in één ontwerp te verschaffen. Daar voegen de constructeur, aannemer en installateur nog eigen bestanden aan toe. Een BIM combineert ieders tekeningen met de besteksinformatie en kostenbegroting tot één driedimensionaal model, waaraan alle projectbetrokkenen de eigen bijdragen toevoegen. Constructeur, de bouwkundige en de installatieadviseur werken gelijktijdig in hetzelfde model. Gevolg: gegarandeerde consistentie en documenten die elkaar niet meer tegenspreken. Hoewel architecten gemakkelijk de naam van de door hun gebruikte software kunnen noemen, hebben zij moeite om aan te geven of deze software geschikt is voor BIM. In 2009, toen de European Architectural Barometer voor het eerst het bewustzijn van architecten met betrekking tot BIM onderzocht, wist een nog groter deel van de architecten niet of hun CAD software geschikt was voor BIM.  Twee jaar later is een stijging te zien van het bewustzijn onder architecten in alle zes de landen met betrekking tot de integratie van CAD software met BIM. Het feit dat architecten zich hier meer bewust van worden, is een indicatie dat het belang van dit topic groeiende is. Twee jaar geleden was het hoogste bewustzijn en de meeste ervaring met betrekking tot BIM gemeten onder Nederlandse architecten.  In 2011 zijn Nederlandse architecten nog steeds het meest bekend en ervaren met BIM. Meer informatie: www.arch-vision.eu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.