Nieuws

In de nieuwe uitgave van Glas in Beeld, die vandaag verschijnt, gaan we uitgebreid in op de nieuwe NEN 3569:2011 ‘Risicobeperking van lichamelijk letsel door brekend en vallend glas’ die in december 2011 is  gepubliceerd. Deze nieuwe versie vervangt de oude uit 2001 ‘Veiligheidsbeglazing in gebouwen’. Ten opzichte van de oude versie, die uit 2001 dateert, heeft er een splitsing plaatsgevonden in het toepassingsgebied van de norm. Alle zaken waarbij het risico op lichamelijk letsel ontstaat door het bezwijken van glas (doorvalwering) en betrekking hebben op de constructieve veiligheid van glas, zijn nu opgenomen in de nieuwe NEN 2608:2011 en zullen direct door het nieuwe Bouwbesluit aangestuurd worden. Hierbij moet gedacht worden aan eisen voor het bezwijkgedrag van dakbeglazingen of vloerafscheidingen bij een niveauverschil van meer dan 1 meter, situaties die in de NEN 3569:2001 nog wel werden benoemd.

Het toepassingsgebied van NEN 3569:2011 gaat nu alleen over het voorkomen van lichamelijk letsel door brekend en vallend glas dat verticaal is geplaatst en dat bereikbaar is voor personen. Dat wil zeggen men kijkt nu alleen naar het risico van letsel dat kan ontstaan door het onveilig breken van glas wanneer er personen tegen het glas aan kunnen vallen of stoten. De norm hanteert nog steeds dezelfde opzet, waarbij onderscheid gemaakt wordt tussen:

  • de gebruiksfunctie van de ruimte waar het glas aan grenst,
  • het type constructie waar het glas in zit,
  • de positie van het glas ten opzichte van het vloerniveau,
  • de toe te passen verschillende klassen veiligheidsbeglazingen volgens NEN-EN 12600.

Pilkington Benelux heeft naar aanleiding van de gewijzigde norm een helder technisch bulletin uitgegeven. Roman Abrahams, Technical Advisory Service van Pilkington, licht deze uitgave ‘Veiligheidsglas volgens de nieuwe NEN 3569’ uitgebreid toe in de nieuwe uitgave van Glas in Beeld (nr. 2 april 2012). Vraag hier een proefexemplaar op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.