Nieuws

FOSAG-NOA is verheugd over handhaving van het laag BTW-tarief op arbeidsintensieve diensten als glaszetten, schilderen en stukadoren voor de renovatie van woningen van minstens vijf jaar oud. FOSAG-NOA gaat er vanuit dat het extra budget van 200 miljoen euro voor woningisolatie en duurzaam bouwen ook zal worden besteed aan producten en diensten uit afbouw en onderhoud, zoals gevelisolatie en isolerend dubbelglas.

Handhaving van het laag BTW-tarief maakt deel uit van het stabiliteitsprogramma dat de Tweede-Kamer op 26 april heeft vastgesteld. Toch meent FOSAG-NOA dat over de afspraken ook kritische noten gekraakt moeten worden. De maatregelen die worden voorgesteld zijn onvoldoende om de crisis in de bouwnijverheid en de woningmarkt op te lossen. Bovendien worden er ook maatregelen genomen die naar verwachting zullen leiden tot extra lasten voor ondernemers. Bovendien lijkt een hervorming van het arbeidsrecht achterwege te blijven.

De inspanningen van FOSAG-NOA voor het behoud van het laag BTW-tarief hebben resultaat gehad. In het door VVD, CDA, D’66, Groen Links en ChristenUnie ondertekende stabiliteitsprogramma zijn bezuinigingen op het laag BTW-tarief arbeidsintensieve diensten niet aan de orde. FOSAG-NOA is blij dat de politiek heeft ingezien dat een extra verlies van 5.000 arbeidsplaatsen voor de sectoren schilderen en stukadoren en een toename van 40 procent zwartwerk voor de bedrijfstakken tot catastrofale gevolgen zou hebben geleid. De bedrijfstakken schilderen en stukadoren lijden al enorm onder de gevolgen van de economische crisis. De werkgelegenheid is in een kort tijdsbestek met 15 procent (schilders) en 30 procent (stukadoors) terug gelopen. Er is eindelijk sprake van een lichtpuntje in deze zwaarste crisis sinds decennia. Toch stelt FOSAG-NOA dat waakzaamheid is geboden omdat de fiscale agenda van staatssecretaris Weekers formeel nog niet van tafel is. De staatssecretaris heeft nog steeds de wens om het laag en hoog BTW-tarief gelijk te schakelen. FOSAG-NOA zal met de verkiezingen in het vooruitzicht dan ook blijven pleiten voor het behoud van het laag BTW-tarief.

Met voorgestelde maatregelen geen doorbraak crisis bouw- en woningmarkt FOSAG-NOA realiseert zich dat bezuinigingen absoluut noodzakelijk zijn om te komen tot gezonde overheidsfinanciën. Toch vindt FOSAG-NOA dat de overheid  meer initiatieven moet ondernemen om de crisis in de bouw te bestrijden. Maatregelen om doorstroming in de woningmarkt te bevorderen, zoals faciliteiten voor starters en liberalisatie van de huurmarkt, blijven achterwege. Omdat de bouwnijverheid meer dan andere sectoren wordt getroffen door de economische crisis en er geen verbetering is voorzien in de jaren 2012-2013 roept FOSAG-NOA het parlement op meer maatregelen te nemen die de crisis in de bouwnijverheid en woningmarkt kunnen verlichten. Meer informatie: www.fosag.nl

1 reactie op “FOSAG-NOA verheugd over laag BTW-tarief

  1. van Ooyen schreef:

    Heren er staat een foutje in dit bericht, helaas (was het maar waar) geldt het handhaven van het lage BTW tarief niet voor glaszetten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.