Nieuws

De Spaanse en Italiaanse bouwsector staan er nog steeds slechter voor dan in 2009. Alleen in Duitsland is de markt hersteld van de crisis. Dit zijn enkele resultaten uit het Q4 2011 rapport van de European Architectural Barometer, een driemaandelijks uitgevoerd internationaal onderzoek onder 1.200 Europese architecten. In dit onderzoek worden zes landen doorgemeten. De resultaten van de bouwsectoren verschillen duidelijk per land. In Q4 2011 vertonen de omzet en orderportefeuille onder architecten nog steeds een dalende lijn. De Duitse bouwsector laat als enige een duidelijk herstel zien. Na een korte periode van stagnatie is de markt in 2011 weer aan het groeien. De situatie die door de Duitse architecten is geschetst, toont dat de bouwsector het momenteel veel beter doet dan in 2009. Voor 2012 kan Duitsland dan ook stijgende bouwvolumes verwachten.

In zijn algemeenheid wordt er voor 2012 in Europa een bouwvolume van 736 miljard verwacht. Dat is 1 procent lager dan in 2011. De bouwsector in Frankrijk en Nederland laat, na een periode van relatieve stabiliteit op de markt, een verslechtering van de situatie zien in het vierde kwartaal van 2011. Het laatste kwartaal verklaarden meer architecten een dalende orderportefeuille te ervaren en een lagere omzet te hebben gerealiseerd. Ook vergeleken met 2009 scoren beide indicatoren beduidend lager. Aan de hand van de ontwikkelingen van de orderportefeuilles en de omzet van de afgelopen kwartalen kan worden voorspeld dat voor Frankrijk en Nederland de bouwvolumes voor 2012 en 2013 op hetzelfde niveau zullen blijven als in 2011.

In Spanje en Italië is er volgens Arch-Vision sprake van een zorgelijke situatie. Met name omdat er nog geen significante tekenen van herstel zijn waar te nemen. De Rolling Barometer, die de huidige situatie vergelijkt met de situatie in 2009, toont duidelijk aan dat Italië en met name Spanje er, ten opzichte van de andere landen, het slechtst voor staan. Het Verenigd Koninkrijk verkeert in een betere positie dan Spanje, Italië, Nederland en Frankrijk. In Q4 2011 registreerde Arch-Vision dat het aandeel architecten met een sterk (meer dan 5%) gedaalde orderportefeuille is afgenomen. De voorspellingen, die zijn gebaseerd op de ontwikkelingen van de afgelopen twee jaar, tonen dat de bouwvolumes in het Verenigd Koninkrijk ook niet noemenswaardig zullen veranderen ten opzichte van 2011. Meer informatie: www.arch-vision.eu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.