Nieuws
woningrenovatie
Had de directie van Steinfort Glas niet eerder kunnen aangeven dat het met te hoge kosten kampte? Dan waren er afspraken mogelijk geweest voor een reorganisatie en een sociaal plan en was mogelijk het faillissement voorkomen. Dat zeggen vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen op de site van het Friesch Dagblad nu het glasbedrijf in Franeker een doorstart maakt met nog 40 van de 99 werknemers.
‘Veertig tot vijftig werknemers komen op straat te staan zonder enige compensatie in loon of scholing. Zij hebben het nakijken’, zegt CNV-bestuurder Emiel Peper op de site. ‘Ik ben kritisch’, zegt ook Janwillem Compaijen van FNV Bondgenoten. ‘Het is positief dat veertig mensen werk houden. Maar als de werkgever bij ons had aangeklopt, konden we nog iets doen met ontslagvergoeding of scholing.’ In 2008 trad Steinfort wel in overleg met de bonden toen er afspraken over deeltijd-WW moesten worden gemaakt, aldus het Friesch Dagblad op haar site. Beide bestuurders uiten er ook hun zorg dat bij de personeelkeuze zaken als ziekteverzuim gaan tellen. Ze pleiten voor een objectieve keuze waarbij goede invulling van de functies en dienstjaren de doorslag geven.
Gisteren maakte curator Evert-Jan Rotshuizen bekend dat de huidige verhuurder van de panden, Berkenrode uit Hoofddorp, Steinfort Glas overneemt. Directeuren Jan Anjema en Gerlof Reijneker blijven aan. De werknemers krijgen deze week per brief te horen of ze mogen blijven. Voor zo’n tien mensen in de logistiek en schoonmaak wordt elders onderdak gezocht.Het Friesch Dagblad geeft aan dat onder de naam SG Invest na doorstart de focus wordt gelegd op print in glas. ‘Daarin heeft het bedrijf specifieke kennis en machines in huis die in de wijde omtrek niet voorhanden zijn. Dat is niet zo bij het vlakglas. Dat wordt straks in beperkte mate geproduceerd’. Glas in Beeld kon deze eenzijdige keuze voor geprint glas gisteren reeds ontkrachten. Verkoopleider Mark Boonstra benadrukte te stelligste dat Steinfort alle glasbewerkingen blijft aanbieden, waaronder het slijpen, harden en lamineren van glas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.