Productnieuws

Dakramen, platdakramen, lichtstraten en lichtkoepels zijn in de praktijk nauwelijks bestand tegen inbraak, zo meldt Luxlight ons in een persbericht. ‘Consumenten zijn veelal onwetend dat ramen in schuine- en platte daken van een woning aan wettelijke eisen tegen inbraak moeten voldoen. Fabrikanten dienen duidelijk aan de consument aan te geven waar in woningen het product mag worden toegepast’, aldus Luxlight dat haar producten wel tegen inbraakwerendheid heeft getest.

Het bedrijf uit Westerhoven constateert dat veel dakramen, lichtkoepels en lichtstraten in woningen niet zijn getest volgens NEN 5096 klasse 2. Op plaatsen die bereikbaar zijn volgens  NEN 5087 (opgenomen in het  Bouwbesluit) mogen alleen geteste producten worden gebruikt. Een schema van deze norm is hier te downloaden. Bij veel consumenten, aannemers  en klusbedrijven is dit onbekend of men gaat er lichtzinnig mee om. Luxlight vindt dat de consument het recht heeft te weten wat hij koopt en wat de consequenties zijn van de aankoop van verkeerde producten. Veel verbouwingen en woninguitbreidingen in Nederland worden volgens Luxlight vergunningsvrij uitgevoerd. ‘In de praktijk wordt de wet bij vergunningsvrije bouwwerkzaamheden nauwelijks gehandhaafd en hierdoor blijft het gebrek bestaan. Bij verkoop van de woning is dit een verborgen gebrek. De nieuwe koper zal eisen dat de woning alsnog in de wettelijk vereiste staat word gebracht. De aannemer of installateur kan hierdoor  met claims worden geconfronteerd en gooit zijn goede naam te grabbel’, aldus Luxlight dat verwacht dat inboedelverzekeringen minder makkelijk uitkeren bij inbraakschades die ontstaan via ramen die niet aan de wet voldoen.

Goedgekeurde producten dragen een teken van de keurende instantie, bijvoorbeeld SKG 2 of SKH 2 met daarbij vermeldt een nummer van het KOMO-attest. In het KOMO- attest staat vermeld waar men dit merkteken kan vinden. Indien er geen KOMO-attest beschikbaar is dient de aannemer of installateur een volledig testrapport van het product te overleggen en de inbraakwerende producten dienen volgens de eisen in het KOMO-rapport  te worden ingebouwd. Voor een consument is het moeilijk om dit te controleren. De zekerheid wordt verkregen door het laten inbouwen van de ramen door de fabrikant of door de fabrikant erkende installateurs.

Het assortiment platdakramen van Luxlight is opgebouwd uit een aantal uit voorraad leverbare, standaardmodellen (Luxlight Basic) en platdakramen op maat (Luxlight Pro). De ramen zijn gemaakt van zonwerend HR++ glas en aluminium met slanke detailleringen, zijn inbraakwerend en voldoen aan het Bouwbesluit en de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Op alle platdakramen zit tien jaar garantie. Meer informatie: www.luxlight.nl

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.