Nieuws

Het aantal zzp’ers in de bouw is voor het eerst sinds jaren gedaald. Op dit moment zijn er ruim 73.000 zzp’ers in de bouw werkzaam, een daling van bijna 5 procent ten opzichte van 2010 (bijna 77.000). Hierbij worden alle typen zzp’ers getroffen: van generalisten (klus- en timmerbedrijven) tot specialisten (installateurs, schilders, tegelzetters, etc.). Een belangrijke verklaring hiervoor kan gevonden worden in het gedaalde consumentenvertrouwen. Dit blijkt uit desk research van USP Marketing Consultancy en BouwKennis dat is uitgevoerd op de bestanden van de Kamer van Koophandel.

Sinds 2006 voert USP Marketing Consultancy elke twee jaar een telling op de bestanden van de Nederlandse Kamer van Koophandel uit ten behoeve van de BouwKennis ZZP & Klus Monitor. Dit jaar is voor de vierde keer gekeken naar het aantal zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel) in de bouwsector. In voorgaande jaren nam het aantal zzp’ers toe van 52.600 in 2006 naar 76.850 in 2010. Dit is een toename van 46 procent in vier jaar tijd. In 2010 verkeerde de Nederlandse bouwsector reeds in een crisis, die tot op de dag van vandaag aanhoudt. Desalniettemin nam in 2010 het aantal zzp’ers in de bouw nog wel toe. De crisis raakte de zzp’ers amper, aangezien zij zich voornamelijk richten op de particuliere opdrachtgever. Deze doelgroep liet in 2010 zien dat zij wel bereid was tot investeringen in hun woning, activiteiten bij uitstek uit te voeren door een zzp’er. Immers, het consumentenvertrouwen in januari 2010 (-7) en augustus 2010 (-8) waren de hoogste sinds januari 2008. Ook het eerste kwartaal van 2011 liet relatief goede cijfers zien (-5, -3 en -7), maar in het tweede halfjaar van 2011 dook het consumentenvertrouwen richting de -30 en bereikten we in december 2011 zelfs de -40 (bron CBS).

Wat is nu het effect geweest van het dalende vertrouwen bij de belangrijkste klant van de zzp’er? Uit de telling, uitgevoerd in april dit jaar, blijkt dat voor het eerst sinds de telling het aantal zzp’ers is gedaald. Op basis van de bestanden van de Kamer van Koophandel zijn er 73.141 zzp’ers actief in de Nederlandse bouwsector. Dit is een daling van 4,8 procent. Deze daling zien we zowel bij de generalisten (klusbedrijf/ kleine aannemer B&U en timmerbedrijf) als bij de specialisten (schilders, tegelzetters, metselaars, dakdekkers, stukadoors, loodgieters/W-installateurs en E-installateurs). De groepen die de grootste daling laten zien, zijn de timmerbedrijven (-8%), de metselaars (-7%) en de stukadoors (-7%). Meer informatie: www.usp-mc.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.