Nieuws

Uit 64 inspirerende daglichtgebouwen die hebben meegedongen naar de Daylight Award, bekroonde de jury op 22 mei de twee winnaars van de Daylight Award 2012. Courage architecten won in de categorie woningbouw met het originele project Licht Budget in Almere. In de categorie utiliteitsbouw sleepte Mecanoo architecten de trofee in de wacht voor het prachtige Kaap Skil op Texel.

Voor beide gebouwen was de jury lovend over het eigenzinnige gebruik van daglicht. De Daylight Award 2012 werd uitgereikt tijdens het symposium Groen Licht op de Floriade te Venlo. Het Museum van Jutters en Zeelui ‘Kaap Skil’ ligt op Texel. De eerste indruk die dit gebouw van Mecanoo maakt, is volgens de jury hoe fantastisch het zich op een pretentieloze manier in het dorpje voegt. Het daglicht in het gebouw is volgens de jury heel sprankelend. Het vergroot je vakantiegevoel. Hoewel het van buiten een gesloten gebouw lijkt, kijk je van binnen dwars door het gebouw heen. Door de transparante lattenstructuur dat als een subtiele  ‘voile’ het licht filtert, is het weer bijna voelbaar. Zon, wolken, onweer en regen: buiten komt binnen als beleving en emotie en dat is een kernkwaliteit voor een gebouw met de Waddenzee op een steenworp afstand.

Licht Budget in Almere is op het eerste gezicht een soort ‘black box’, die zonder gevelopeningen op een krappe kavel staat. Hoewel de woning nauwelijks ramen heeft – wat een uitdrukkelijke wens van de opdrachtgever was – ervaart men bij binnenlopen direct  dat het daglicht rijkelijk tot diep de woning binnenstroomt. Het licht komt door openingen aan drie kanten van het dakvlak. Ook is bij de gevels subtiel gebruik gemaakt van polycarbonaat panelen, die van de buitenzijde dicht lijken, maar binnen het daglicht doorlaten. De jury noemt de toepassingen van daglicht in deze woning innovatief en origineel, en een knappe prestatie om voor een relatief beperkt budget zo’n woning neer te zetten. Voor de jury is deze woning de Daylight Award 2012 waard omdat het concept inspireert en uitdaagt, en naadloos aansluit op de wensen van de opdrachtgever. Meer informatie: www.daylightaward.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.