Nieuws

Een openbare bibliotheek is voor iedereen. Dus moet het een transparant gebouw zijn. Die gedachte inspireerde MVRDV tot het ontwerp voor bibliotheek De Boekenberg in Spijkenisse. Met zijn glazen schil oogt het gebouw als een eigentijdse, glazen piramide. De nieuwe bibliotheek op het marktplein van Spijkenisse is onlangs officieel geopend. Naast het bibliotheekgedeelte (3.600 m2) zijn er commerciële ruimten, een leescafé, een auditorium, een denksportcentrum en vergaderruimten. Deze en alle andere ‘gesloten’ ruimten, zoals kantoren, magazijnen, zijn gestapeld, waardoor een trappiramide ontstaat. Tegen deze ‘berg’ zijn de boekenkasten gemonteerd. De terrassen rond de berg zijn geschikt als looppaden, tentoonstellings- en presentatieruimten; ook bieden ze ruimte voor lezen en ontmoeten.

De hele Boekenberg wordt overkoepeld door een 3.000 vierkante meter grote glazen stolp gemaakt door Brakel Atmos uit Uden. Deze moest helemaal strak zijn; bedieningen en leidingen zijn helemaal weggewerkt in de glasconstructie. Brakel Atmos engineerde en realiseerde de complete glazen piramide op basis van het vierzijdig ingeklemde Brakel 4-systeem. De samenstelling van het glas was een belangrijk punt. Waarbij onder meer gekeken is naar de juiste percentages zonwering en de reflectiewaarden. Hierbij moest het gebouw zo transparant mogelijk gehouden worden. De boeken mogen daarbij vanzelfsprekend niet groen kleuren. Op basis van de mock-up die Brakel Atmos vervaardigde, werd uiteindelijk gekozen voor 6 millimeter Cool-lite Xtreme 60/28 gelaagde blanke beglazing van Saint-Gobain. De spouw van 15 millimeter is gasgevuld.

Een ander vraagstuk dat in goed overleg werd opgelost, was het op gang brengen van de luchtstroom in de glazen piramide. Onder de kasten wordt lucht via de vloeren ingeblazen. Deze wordt tussen het glas en de houten spanten via esthetische Brakel Atmos uitzetramen (type Luma) met verborgen bediening afgevoerd. Voor ventilatie in de gevel zijn Inova uitzetramen opgenomen. De hele beglazingsconstructie kan op 10 meter hoogte, bij de overgang van dak naar wand, in theorie 10 cm heen en weer bewegen. Deze bewegingen worden in de koppelingen van de aluminium roedes opgevangen. Meer informatie: www.brakelatmos.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.