Nieuws

Het hoofdkantoor van Eneco heeft een bijzonder atrium gekregen met een grote glaskap. Het oude ABB-terrein in Rotterdam is in de afgelopen jaren herontwikkeld tot een modern gebied, waar diverse bedrijven van naam zich hebben gevestigd. Recentelijk vestigde energieleverancier Eneco haar hoofdkantoor hier in een gebouw met een bijzonder staaltje architectuur. Het werd ontworpen door Cees Dam & Partners. Brakel Atmos engineerde en realiseerde de glazen kap met geïntegreerde ventilatie.

Het gebouw heeft een bruto vloeroppervlak van 30.000 vierkante meter. Een opvallend element is het atrium, dat het gebouw licht en transparant maakt. Van de begane grond tot de negende verdieping is het helemaal open. Waar je je ook bevindt, als je naar boven kijkt, zie je het glazen dak dat een oppervlakte heeft van 620 vierkante meter. Het is een lessenaar in de vorm van een driehoek. Omdat de drie zijden gebogen zijn, zijn langs de randen vormruiten toegepast. Op de lessenaar sluit een gesegmenteerde langswand van circa 31 meter lang aan, die tevens aansluit op de daktuin. Ten behoeve van de ventilatie zijn in het dak twaalf Ventria uitzetramen opgenomen.

Aan het glasdak waren de nodige eisen gesteld. Vóór alles moest het slank zijn. De detaillering van de glaskap was complex: er is sprake van een gesegmenteerde gevel. Het gebouw is een driehoek waarvan alle zijden bol zijn. Doordat het rond is en schuin afloopt, is dit in 3D gedetailleerd. Bovendien moest Brakel Atmos rekening houden met het uitzetten en krimpen van het materiaal. De kap moet een paar centimeter in alle richtingen kunnen schuiven hetgeen betekent dat de randbeplating flexibel moet zijn en een waterdichte aansluiting moet vormen. De kap is voorzien van zonwerende, geharde beglazing die incidenteel beloopbaar is voor reiniging. Toegepaste glas: 8 mm Cool-lite 60/31 beglazing van Saint-Gobain (spouw 15 mm gasgevuld). Meer informatie: www.brakelatmos.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.