Nieuws

In de jongste uitgave van Glas in Beeld (nummer 3 – juli 2012) besteden we aandacht aan de volledig glazen boerderij in Schijndel, naar een idee van Winy Maas van MVRDV uit Rotterdam. Een complete schil uit 1.000 puzzelstukjes van geprint glas.

Het geboortedorp van architect Winy Maas inspireerde hem tot het maken van een traditionele boerderij die zo kenmerkend is voor de streek. Maar alleen het uiterlijk is traditioneel, de uitvoering – uitvergroot en compleet in geprint glas – is dat allesbehalve. De schil wordt gemaakt door Brakel Atmos uit Uden met geprint glas van AGC Mirodan Bouwglas uit Heule (B), geleverd door AGC Westland uit Maasdijk. De basis van het ontwerp  is ontstaan door de fotografie van alle overgebleven Schijndelse boerderijen. MVRDV vroeg kunstenaar Frank van der Salm daar een collage van te maken. Het door hem gecreëerde beeld wordt geprint op de 1.700 vierkante meter grote glazen gevel. Omwille van zicht en transparantie varieert de print in sterkte en zo wordt een moderne techniek toegepast met het effect van gebrandschilderd glas. De boerderij wordt 14 meter hoog; de print volgt de schaalvergroting, de geprinte deur telt bijvoorbeeld 4 meter. In het bouwwerk worden winkels, restaurants, kantoren en een wellnesscentrum gehuisvest.

Lees alles over dit project in Glas in Beeld nummer 3 (juli 2012) en in de komende uitgaven volgen we het project op de voet. Nog geen abonnee? Vraag hier een proefexemplaar aan!

1 reactie op “Geprint glas in glazen boerderij

  1. Ruud Kreuger schreef:

    Geprint glas of beprint glas? Het eerste is een ultra geavanceerde 3D techniek. Het tweede is al heel lang mogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.