
De Britse bouw toont tekenen van herstel: één op de tien Britse architecten zag in het tweede kwartaal van 2012 de orderportefeuille met meer dan 5 procent groeien. Dit kwartaal is het eerste sinds Q2 2011 dat het aandeel architecten met een dergelijk groeiende orderportefeuille is gestegen. Duitse architecten laten al sinds het begin van 2010 stijgende omzetcijfers zien en presteren elk kwartaal beter. Nederland, Spanje en Italië in het bijzonder hebben te kampen met een dalende omzet. Dit zijn enkele conclusies van de European Architectural Barometer, een driemaandelijks onderzoek onder 1.200 architecten in zes Europese landen. Europese architecten zijn een belangrijke indicator voor bouwsector.
Naast het stijgende aandeel Britse architecten met een sterke toename van de orderportefeuille is ook het percentage Britten met een stabiele orderportefeuille (50%) gegroeid. Het aandeel architecten met een afname is gedaald van 28 procent in Q1 2012 naar 23% in Q2 2012. De omzetontwikkeling is ook positief. Eén op de drie architecten zag zijn omzet stijgen ten opzichte van vorig kwartaal. De Duitse markt lijkt weinig hinder te hebben van de economische crisis. In het laatste kwartaal van 2010 werd voor het laatst een afname van de omzet gerapporteerd. Sindsdien is de Duitse markt elk kwartaal gegroeid. Wel zijn er enkele indicatoren die kunnen wijzen op een kentering. Duitse architecten hebben dit kwartaal minder mensen in dienst (7,4 FTE) en deze werknemers doen ook minder projecten per FTE (2,2). In Q1 2012 werden er nog 2,5 projecten per FTE gedaan. Het aandeel bedrijven dat geen verandering heeft gemerkt in de orderportefeuille (56%) en de omzet (72%) is ook hoog. De Duitsers blijven echter optimistisch. Op dit moment verwacht slechts 4 procent dat de orderportefeuille binnen twaalf maanden leeg zou kunnen geraken. De laatste acht kwartalen is dit percentage nooit hoger geweest dan 5 procent.
Daarentegen blijven Spanje en Italië sterk negatieve trends vertonen. Vanaf het begin van de Arch-Vision European Architectural Barometer in Q1 2009 laten beide landen elk kwartaal dalende orderportefeuille- en omzetontwikkelingen zien. Tot Q1 2011 had de Spaanse markt het het zwaarst te verduren, daarna zette de negatieve trend wel door, maar werden de resultaten wel duidelijk minder negatief. De Italiaanse markt staat er sinds Q1 2009 ook elk kwartaal slechter voor, maar daar trad juist een nog verdere verslechtering op na Q1 2011. Het is het meest waarschijnlijk dat de Spaanse markt zich het eerst zal herstellen. Voor het tweede kwartaal op rij is het aandeel architecten met een sterk gestegen orderportefeuille (19%) het hoogst ooit. Dit is bijna dubbel zo hoog als in Q1 2011, voorheen het beste kwartaal. Na een stabiele periode vertonen de Franse en Nederlandse markten wederom een verslechtering. In Nederland was de situatie van Q1 2010 tot Q1 2011 stabiel en in Frankrijk van Q1 2011 tot Q3 2011. Hierna is in beide landen een verslechtering opgetreden en ze lijken nu het double-dip scenario te volgen. Eén op de vier Franse architecten vreest een lege orderportefeuille te hebben binnen een jaar tijd. De Nederlanders (31%) zijn nog pessimistischer, maar waren wel in staat om de gemiddelde werkvoorraad in maanden, net als vorig kwartaal, op 6,3 te houden.
Meer informatie: www.arch-vision.eu