Nieuws

Het Stedennetwerk G32 wil samen met het Rijk en maatschappelijke partners tot een uitgewerkt plan voor de hervorming van de woningmarkt komen. De G32 vindt dat het nú de tijd is voor een structurele en integrale hervorming van de woningmarkt. De woningmarkt moet weer in beweging gebracht worden, keuzevrijheid voor de woonconsument moet worden vergroot en doorstroming moet worden bevorderd. Kwetsbare groepen en gebieden moeten worden beschermd tegen ongewenste effecten.

De G32 spreekt zijn steun uit voor een integraal pakket aan maatregelen dat op de lange termijn een gezondere woningmarkt, welvaartswinst en stabielere economie tot gevolg heeft. Van het hervormingsplan Wonen 4.0, een plan van Woonbond, Aedes, Vereniging Eigen Huis en NVM, mogen deze effecten worden verwacht. De G32 stellen daarbij wel een aantal essentiële randvoorwaarden: de compenserende maatregelen en het budgettair neutrale karakter moeten zeker gesteld worden. Selectief ‘winkelen’ in het pakket maatregelen moet uitgesloten zijn met het oog op het belang van compenserende maatregelen voor kwetsbare doelgroepen.

De totale investeringsopgave voor de G32 de komende tien jaar is door de gemeenten zelf op circa 37 miljard euro geschat. Het gaat daarbij om 230.000 arbeidsplaatsen (23.000 per jaar), waarvan 70 procent voor lager tot middelbaar opgeleiden. Van het totaal is aangegeven dat 64 procent prioritair is. De G32 hebben hun investeringsambities in de afgelopen jaren met gemiddeld 35 procent bijgesteld (ten opzichte van 2010). Toch is er nog steeds een tekort van 20 procent op de broodnodige investeringen. Voorzitter Jop Fackeldey van de G32 Fysieke Pijler: ‘Stedelijke vernieuwing is geen luxe maar noodzaak. Onze steden kennen te veel kwetsbare plekken om het voortdurende onderhoudsproces dat stedelijke vernieuwing is achterstand te laten oplopen. Zo bekend als we zijn met de (maatschappelijke) baten van stedelijke vernieuwing, zo duidelijk is ook de schade die we oplopen als we de vernieuwing van onze steden veronachtzamen.’ Meer informatie: www.g32.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.