Nieuws

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CVV) publiceert drie nieuwe schema’s voor de inspectie van brandbeveiligingssystemen. De nieuwe inspectieschema’s gelden voor alle gebouwen waarin volgens het Bouwbesluit een brandmeldinstallatie of ontruimingsalarminstallatie verplicht is, of waarin met behulp van een rookbeheersings- of brandblusinstallatie aan de wetgeving wordt voldaan. De nieuwe schema’s zijn ook belangrijk voor de 350 opslaglocaties van gevaarlijke stoffen en alle locaties waar consumentenvuurwerk wordt verkocht. Daarnaast maken verzekeraars gebruik van inspectierapporten en -certificaten bij gebouwen waarin schadebeperkende voorzieningen zijn afgesproken.

De nieuwe schema’s beschrijven wat er wordt geïnspecteerd en volgens welk proces. De inspectie heeft betrekking op de samenhang van installatietechnische met bouwkundige en organisatorische brandbeveiligingsmaatregelen. De schema’s richten zich op het basisontwerp, het detailontwerp en de inspectie van brandbeveiligingssystemen. De nieuwe schema’s geven invulling aan wettelijke bepalingen uit het Bouwbesluit en het Vuurwerkbesluit en voorschriften uit deel 15 van de Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen (PGS 15). Ze zijn opgesteld in nauw overleg met opdrachtgevers, brandweer en verzekeraars. De ingangsdatum van de inspectieschema’s wordt nog bekendgemaakt.

Het CCV ontwikkelt en beheert inspectieschema’s vanuit een onafhankelijke positie. De Raad van Accreditatie (RvA) heeft het CCV hiervoor geaccepteerd. Inspectie-instellingen kunnen nu worden geaccrediteerd voor uitvoering van inspecties volgens de CCV-inspectieschema’s. De RvA ziet erop toe dat de inspectie-instellingen hun inspecties onafhankelijk, deskundig, onpartijdig en betrouwbaar uitvoeren. Meer informatie: www.hetccv.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.