Nieuws

In het nieuwe Nederlandse hoofdkantoor van Fluor zal naar verwachting veel selectief glas worden toegepast. Architectenbureau Paul de Ruiter uit Amsterdam heeft in samenwerking met Dura Vermeer de Design & Build competitie gewonnen voor dit nieuwe kantoor in Hoofddorp. In het ontwerp stelt De Ruiter het welbevinden van de medewerker centraal. Zo zijn bijvoorbeeld alle werkvloeren optimaal georiënteerd op de zon, waarbij de gevel zo is ontworpen dat daglicht zoveel mogelijk binnen komt zonder lichthinder of opwarming te veroorzaken. Kansen voor het gebruik van selectief glas dus. Selectiviteit is een eigenschap van het glas waarbij maximaal licht wordt doorgelaten terwijl warmte zoveel mogelijk wordt buitengehouden. Het is de verhouding tussen de lichtdoorlaat en de zontoetredingsfactor.

Er wordt naar gestreefd het BREEAM Very Good certificaat te behalen. Op het dak komt 2.000 vierkante meter aan zonnecellen, een Warmte- en Koude-Opslag (WKO) draagt zorg voor de verwarming en de koeling van het gebouw. Hierdoor wordt zowel het totale energieverbruik als de CO2-uitstoot sterk verminderd. Medio 2013 wordt met de bouw gestart. Fluor zal naar verwachting in de eerste helft van 2015 naar Hoofddorp verhuizen. Bijzonder is dat de bouwcombinatie ook zorgdraagt voor de herontwikkeling van de bestaande huisvesting van Fluor in Haarlem. Fluor is één van ’s werelds meest toonaangevende, beursgenoteerde ingenieursbureaus op het gebied van engineering, procurement, construction, maintenance (EPCM) en projectmanagement en is al meer dan vijftig jaar actief in Nederland. Het nieuwe hoofdkantoor, waarvan Fluor ook de eigenaar wordt, komt op steenworp afstand te liggen van Schiphol, op het duurzame bedrijvenpark de Beukenhorst-Zuid in Hoofddorp. De nieuwe huisvesting, met een omvang van 20.000 vierkante meter bvo, zal ruimte bieden aan 900 arbeidsplaatsen. Fluor wil door middel van de nieuwe huisvesting nog beter kunnen inspelen op de grootschalige internationale vragen die zij krijgen op het gebied van zowel petrochemische als duurzame energiewinning. Bij het ontwerp van het nieuwe hoofdkantoor is de specifieke werkwijze van Fluor, waarbij in zeer grote projectteams aan complexe projecten wordt gewerkt, een leidend principe geweest. Het gebouw vervult een belangrijke rol in het verbinden van alle medewerkers met als doel de samenhang, het werkplezier en de productiviteit te vergroten.

Sinds een aantal jaren zijn in de Nederlandse bouw geïntegreerde contractvormen zoals Design & Build sterk in opmars. Het belangrijkste kenmerk is dat de traditionele scheiding tussen ontwerp en uitvoering wordt opgeheven. Architectenbureau Paul de Ruiter, Dura Vermeer, DWA en Corsmit/Haskoning gaan integraal samenwerken om een zo intelligent mogelijke huisvesting voor Fluor te realiseren, met in acht neming van de hoogwaardige kwaliteits- en veiligheidseisen van het bedrijf en met een gegarandeerde opleverdatum en budgetbewaking. Tevens is er sprake van de overname van het bestaande, zeer verouderde pand van Fluor door het consortium en het maken van een concreet herontwikkelingsplan. Meer informatie: www.paulderuiter.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.