Productnieuws

Beneq uit Vantaa Finland, specialist in nanotechnologie, levert een geavanceerd coatingsysteem aan een marktleidend producent van OLED in Azië. Het gaat om techniek gebaseerd op zogeheten Atomic Layer Deposition (ALD), naast aerosol het meest gangbare platform voor nanotechnologie. ‘Met het nieuwe systeem zal niet alleen de productiesnelheid, maar ook de kwaliteit van de OLED’s toenemen’, aldus Beneq in een persbericht.

OLED wordt door deskundigen de lichtbron van de toekomst genoemd. Die belofte baseren ze op de lange levensduur en het hoge rendement dat OLED’s kunnen behalen. Op dit moment worden OLED’s vooral ingezet op de displays van smartphones en andere high-end elektronica. Daar bieden ze een ruime kijkhoek als groot voordeel. Binnenkort worden ook flexibele signs op de markt verwacht, maar voordat ze onze gebouwen verlichten, moet de techniek nog goedkoper, efficiënter en voor massaproductie geschikt worden gemaakt. OLED is geen puntlicht, maar licht in een plat vlak. Glas is de ideale ondergrond omdat de bron tegen de inwerking van zuurstof en waterdamp beschermd moet worden. De opbouw bestaat meestal uit een glasplaat met één of meer dunne laagjes organisch materiaal daarop. De speciale eigenschap van het materiaal is dat het oplicht wanneer er een stroom doorheen loopt. Fabrikanten melden snelle verbeteringen van de efficiency en lichtopbrengst. Osram heeft al een OLED-lamp op de markt met een hogere lichtopbrengst dan halogeen en in laboratoria worden OLED’s gemaakt die zo efficiënt als een spaarlamp zijn. Voor de toekomst mikt men op lampen die minder dan de helft daarvan verbruiken. Een ander voordeel is de lichtkleur die dicht bij het warme licht van een gloeilamp zit. Het uiteindelijke doel is massaproductie van OLED-verlichting voor gebruik in ramen en daklichten. Overdag is er daglicht en wanneer het donker wordt geven de ramen OLED-licht.

Beneq is producent en toeleverancier van apparatuur en coatingtechnologie die bijdragen aan de reductie van energiegebruik, voor wereldwijde toepassing in sectoren als vlakglas en solar. Zo maakt het bedrijf ook equipment voor dunne film-technologie; het leveren van het ALD-systeem aan de OLED-producent sluit hier op aan. Beneq was eerder dit jaar geselecteerd voor de Red Herring Global Top 100. Deze internationale prijs gaat naar bedrijven die door hun inspanningen wonen en werken wereldwijd veranderen. Hiermee komt Beneq in het rijtje met bedrijven als Google, Skype, Baidu, YouTube and eBay. Meer informatie: www.beneq.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.