Nieuws

In de nieuwe uitgave van Glas in Beeld die vandaag verschijnt, legt CEO Hans Willemsen (foto) van Scheuten Glas uit waarom hij de ‘lakens van de organisatie strak trekt’. Het stroomlijnen van de organisatie en de kostenbesparing kost tachtig medewerkers hun baan, maar de ingreep is noodzakelijk om Scheuten weer zwarte cijfers te laten schrijven. Verder in de jongste uitgave van Glas in Beeld aandacht voor de ingrijpende renovatie van drie galerijflats in Apeldoorn, een onderzoek naar de mogelijkheden van ramen die stroom opwekken en de belangrijkste presentaties op de Glasstec. De nominaties van de Glas Award, die op 25 oktober in Düsseldorf wordt uitgereikt, worden in een speciaal katern in de nieuwe uitgave gemotiveerd.

Flats Apeldoorn gerenoveerd Het slopen van flatgebouwen is in deze tijd niet altijd meer te verantwoorden. Een nieuwe entree, een glazen lift, nieuwe trappen en galerijhekken, vernieuwde badkamers, hoogwaardige isolatie: drie galerijflats in de Gentiaanbuurt in Apeldoorn ondergingen van binnen en buiten een complete metamorfose. Glas speelt een doorslaggevende rol, zowel in de gezamenlijke (entree)ruimten als in de woningen zelf.

Stroomramen geven energie Masterstudent Jan Willem Wiegman berekende hoeveel elektriciteit kan worden opgewekt met zogenaamde ‘luminescente zonne-concentratoren’. Dit zijn ramen voorzien van een dunne laag die licht opneemt en weer uitstraalt naar de randen, waar het door zonnecellen wordt omgezet naar elektriciteit. Wiegman toont de relatie aan tussen de kleur van het materiaal en de hoeveelheid stroom. ‘Stroomramen’ kunnen in de toekomst een goedkope vorm van zonne-energie leveren.

Glasstec 2012 Van dinsdag 23 t/m vrijdag 26 oktober is de gehele glaswereld op de Glasstec in Düsseldorf te vinden. Laat je inspireren op Glass Technology Live in hal 11, geniet van de kunstwerken in hal 9, kom op donderdag naar de Hollandse Avond voor de uitreiking van de Glas Award, maar bezoek vooral de stands, waarvan deze keer opvallend veel uit ons land. In de special een impressie van de bedrijven die ons een preview stuurden.

Special Glas Award De jury van de Glas Award heeft uit een aantal van 47 inzendingen vijf projecten en producten genomineerd: NIOO‐KNAW Wageningen (Claus & Kaan Architecten Amsterdam), gevel van geprint glas Stadshuis Nieuwegein (ABT Velp), triple koud gebogen glas (BRS Moerkapelle), golvende glasgevel Museum aan de Stroom Antwerpen (ABT Antwerpen) en glazen kap Scheepvaartmuseum Amsterdam (BRS Moerkapelle). In de special alle nominaties op een rij.

Dit en nog veel meer in de nieuwe uitgave van Glas in Beeld (nummer 5 – oktober 2012). Nog geen abonnee? Vraag hier een proefexemplaar op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.