Nieuws

ABT uit Velp is de winnaar van de Glas Award 2012 geworden met de gevel van geprint glas van het Stadshuis te Nieuwegein. Dat is afgelopen donderdag bekend geworden tijdens de uitreiking van de Award in Düsseldorf. De Innovatie Award ging naar BRS Building Systems uit Moerkapelle met de ontwikkeling van triple koud gebogen glas. Op de foto neemt prof. ir. Rob Nijsse (rechts) van ABT de prijs, een glazen kunstwerk van kunstenares Isabelle Roskam, in ontvangst uit handen van GBO-directeur Cor Wittekoek. Klik hier voor de foto-impressie van de uitreiking van de Glas en Innovatie Award.

De Glas Award is een initiatief van de Glas Branche Organisatie, de overkoepelende organisatie van werkgevers in de vlakglassector, en Eisma Bouwmedia, de uitgever van Glas in Beeld. De jury onder leiding van prof. dr. ir. Chris Geurts koos vijf nominaties uit een aantal van 47 inzendingen. ABT en BRS waren beide nogmaals genomineerd: naast de geprinte glasgevel was dat voor ABT met de golvende glasgevel van Museum aan de Stroom te Antwerpen (ABT Antwerpen) en voor BRS was er een tweede nominatie met de glazen kap van het Scheepvaartmuseum te Amsterdam. De vijfde nominatie was voor Claus & Kaan Architecten te Amsterdam met het NIOO‐KNAW te Wageningen. De Glas en Innovatie Award worden tweejaarlijks uitgereikt tijdens de Glasstec, ’s werelds grootste vlakglasbeurs.

Gevel van geprint glas Stadshuis Nieuwegein: slimme zeefdruk geeft gevel 3D-effect Het centrum van Nieuwegein is in de afgelopen jaren helemaal vernieuwd. Er zijn gebouwen gesloopt en andere nieuw gebouwd: het theater, woongebouwen, winkels, een parkeergarage en dus ook het stadhuis dat vooral een Stadshuis moet zijn. Het Stadshuis heeft een vloeroppervlak van 27.000 vierkante meter en biedt niet alleen ruimte aan de ambtenaren en politici, maar ook aan winkels, het CWI en de bibliotheek.

 

Het nieuwe Stadshuis (foto: Adam Mork) heeft een veelheid aan bijzondere glastoepassingen. Zo zijn er in het interieur glazen binnenwanden van Maars systeemwanden uit Harderwijk, glaswanden in het atrium van R.M. Glas uit Nieuwegein en geluidisolerende glaswanden en –deuren van Metaglas uit Tiel toegepast. De buitengevel met zeefdruk springt er echter uit. Het glas is gezeefdrukt en geleverd door Scheuten-dochter BGT Bisschoff Glastechnik uit Bretten (D). Achter deze tweede huid bevindt zich een vliesgevel, waarvoor gevelbouwer Scheldebouw een verticaal hangende stalen onderconstructie maakte. Op de grote diagonalen waar verschillend bedrukte glasvlakken aan elkaar grenzen, volgt een stalen draagprofiel die schuine lijn. Al met al merkte Scheldebouw dat het project behoorlijk complex werd: niet alleen door de hoekige vormen die opengelaten zijn, maar ook door de diagonalen met verschillende kleuren zeefdruk. De vliesgevel heeft 2.900 modelruiten. De zeefdruk op de buitengevel heeft doordacht aangebrachte kleuren en rasters die de illusie geven van schaduw en daarmee van een hoekige, driedimensionale gevel. Dit effect is het resultaat van veel testen door adviesbureau ABT en partners uit de glasbranche naar ontwerp van architect Kim Herforth Nielsen van het Deense bureau 3XN. Adviseur en lokale architect ABT uit Delft voerde een uitgebreid testprogramma uit. De kunst was om met de tweede huid een driedimensionaal effect te bereiken, de zon te weren en het doorzicht van binnenuit niet te verstoren. Als motief voor de grafische print kwam een geometrisch patroon uit de bus waarbij de hoeken dezelfde zijn als die van de verdraaide plattegrond van het gebouw. De tweede huid is volgens de jury niet alleen een optisch kunststukje, maar heeft ook een functie als zonwering en privacyscherm en draagt daarmee bij aan de energie-efficiency en duurzaamheid van het gebouw.

Meer informatie: www.abt.eu en www.glasbrancheorganisatie.nl

1 reactie op “Glas Award voor gevel van geprint glas Stadshuis Nieuwegein

  1. Louise Vet schreef:

    Helaas heeft het genomineerde NIOO-KNAW (Nederlands Instituut voor Ecologie) de Glas Award niet gewonnen. Hierbij de NIOO felicitaties aan ABT en Stadshuis Nieuwegein!
    mvg Louise Vet, directeur NIOO-KNAW

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.