Nieuws

BRS Building Systems uit Moerkapelle is de winnaar van de Innovatie Award 2012 met de ontwikkeling van triple koud gebogen glas. Dat is afgelopen donderdag bekend geworden tijdens de Glasstec in Düsseldorf. De Glas Award ging naar ABT uit Velp met de gevel van geprint glas van het Stadshuis te Nieuwegein. Op de foto neemt directeur Peter Thun van BRS de prijs, een glazen kunstwerk van kunstenares Isabelle Roskam, in ontvangst uit handen van GBO-directeur Cor Wittekoek. Op YouTube en Vimeo is een promotiefilm te zien over de ontwikkeling van triple koud gebogen glas. Klik hier voor de foto-impressie van de uitreiking van de Glas en Innovatie Award.

De Glas Award is een initiatief van de Glas Branche Organisatie, de overkoepelende organisatie van werkgevers in de vlakglassector, en Eisma Bouwmedia, de uitgever van Glas in Beeld. De jury onder leiding van prof. dr. ir. Chris Geurts koos vijf nominaties uit een aantal van 47 inzendingen. ABT en BRS waren beide nogmaals genomineerd: naast de geprinte glasgevel was dat voor ABT met de golvende glasgevel van Museum aan de Stroom te Antwerpen (ABT Antwerpen) en voor BRS was er een tweede nominatie met de glazen kap van het Scheepvaartmuseum te Amsterdam. De vijfde nominatie was voor Claus & Kaan Architecten te Amsterdam met het NIOO‐KNAW te Wageningen. De Glas en Innovatie Award worden tweejaarlijks uitgereikt tijdens de Glasstec, ’s werelds grootste vlakglasbeurs.

De volgende innovatie in het koud buigen van glas: triple koud gebogen glas  Het koud buigen van glas werd twintig jaar geleden reeds gedaan met enkel glas. László Vákár van Movares, toen nog Holland Railconsult, deed er als eerste onderzoek naar en wist als eerste gehard gelaagd glas koud te buiten. De behoefte aan een goedkoper alternatief voor warm gebogen glas en een duurzamere oplossing dan polycarbonaat platen was voor Movares de reden onderzoek te doen. Zeker in een spoorwegomgeving bestaat een sterke voorkeur voor licht gebogen transparante constructies van een inert materiaal met weinig onderhoud. Het buigen van een ongeharde glasruit bleek echter niet zinvol te zijn. De spanningen door het koud buigen overtroffen al snel de toelaatbare glasspanning. Immers, glas wordt brosser na verloop van tijd en kan daardoor een groot deel van zijn sterkte verliezen. Het onderzoek richtte zich toen op gehard gelaagd glas. Hiermee bleek het mogelijk te zijn om ruiten in de samenstelling 44.4 gehard glas reeds te buigen vanaf een buigstraal van 3 meter. De grootschalige toepassing van koud gebogen glas bleef nog steeds uit. Pas toen Movares de samenwerking met BRS Building Systems zocht, werd er meer tijd in verder onderzoek en ontwikkeling gestoken. Dit resulteerde in 2006 tot de ontwikkeling van koud buigbaar isolatieglas. BRS heeft haar koud gebogen glas een merknaam gegeven, Freeformglass, omdat het bij de toepassing vooral de kunst is de balans te vinden in de glassamenstelling, de mate van buigen en het profiel waarin het glas wordt opgelegd en gemonteerd.

BRS Building Systems uit Moerkapelle is weliswaar niet het eerste bedrijf dat glas koud wist te buiten, maar weet het product wel telkens te innoveren. BRS wist het product – dat eigenlijk geen product is, maar een volgende stap in het gebruik van glas – te vermarkten en alsmaar breder toe te passen, zoals in Utrecht CS waar in 2011 de eerste glazen perronkap met koud gebogen glas met PV-cellen is gebouwd. Triple-glas diende zich aan op de markt en een volgende innovatie lag voor de hand. Wederom was het een opdrachtgever die hiertoe de aanzet gaf: architect Dirk Jan Postel van bureau Kraaijvanger uit Rotterdam vroeg of BRS in staat was triple-glas koud te buigen voor gebruik in het gerenoveerde en deels nieuw gebouwde Provinciekantoor van Noord-Holland aan het Houtplein in Haarlem. Het bestaande gebouw is voorzien van een nieuwe gevel en de huidige binnenplaats is bebouwd met een kegelvormige entreehal, die door de centrale ligging toegang biedt aan de werkvloeren. De provincie heeft hoge duurzaamheidsambities. Ondanks het feit dat het om renovatie ging, betrof het een GPR van 9,6. Door de nieuwe gevel is niet alleen een hoge duurzaamheid gehaald, maar ook een betere inpassing in de stad. Na een tweetal prototypen te hebben gebouwd, werd definitief besloten tot het bouwen van een glazen gevel in een kegelvorm (impressie: Kraaijvanger). Hierbij heeft de onderrand van de ruit een iets grotere buigstraal dan de bovenste rand. Het buigen met een dubbele kromming is echter beperkt tot één of twee graden. Ook geeft de stalen achterconstructie de nodige beperkingen bij het buigen in twee richtingen. Uiteindelijk is in intensief overleg met de architect een beglazingssysteem ontwikkeld dat tegemoet komt aan de wensen van de opdrachtgever. Deze gevel met koud gebogen triple glas is eind 2011 uitgevoerd. Het project is door het ministerie van VROM-WWI aangemerkt als voorbeeldproject kantoren, betreffende energie en klimaat. De jury waardeert de vele innovatieve stappen die BRS met koud gebogen glas heeft gezet; door het gebruik van PV-panelen in het glas en de uitvoering in triple glas is dit ook vanuit het oogpunt van duurzaamheid.

Meer informatie: www.brs.nl en www.glasbrancheorganisatie.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.