Nieuws

Hans Melchers, eigenaar van de Nederlandse schilderijen uit de DS Art collectie, heeft Hans van Heeswijk architecten opdracht gegeven het nieuwe museum voor realistische kunst te ontwerpen. Het museum komt aan de Hoofdstraat in het Gelderse Gorssel. De bouw zal in het voorjaar van 2013 van start gaan en het museum opent naar verwachting in het voorjaar van 2015. Glasgevels zullen de bestaande en nieuwbouw verbinden.

Het museum wordt gehuisvest in het huidige gemeentehuis van Gorssel, dat eind 2012 vrij komt. Binnen de gemeente heeft men enthousiast gereageerd op de plannen van architect Hans van Heeswijk. De familie Melchers en de gemeente Lochem zijn zeer verheugd met deze reactie. Burgemeester Frans Spekreijse: ‘Hans Melchers droomde van een museum in de Achterhoek. Ik ben zeer verheugd dat dit werkelijkheid wordt in Gorssel, gemeente Lochem. Ik heb hoge verwachtingen van het museum en de kansen die het met zich meebrengt.’ Het monumentale deel van het uit 1914 daterende gemeentehuis van Gorssel blijft intact. De later aangebouwde delen worden in het ontwerp van Hans van Heeswijk architecten vervangen door nieuwbouw in een parkachtige omgeving. Het gemeentehuis zal een transformatie ondergaan met nieuwe museumzalen die achter het voormalige gemeentehuis gerealiseerd gaan worden. In het bestaande monumentale deel zijn de museumbrasserie en het auditorium gepland. Voor de buitenkant worden natuurlijke materialen gebruikt, zoals natuursteen en glas voor de glasgevels. Het museum wordt een paviljoenachtig gebouw van twee verdiepingen met strategische doorkijkjes naar de parkachtige omgeving waarin het komt te staan. Naast het tentoonstellen van de vaste collectie biedt het gebouw ook ruimte aan wisselende exposities. Op de begane grond zijn een ruime entree met museumwinkel, vier museumzalen en een museumbrasserie gepland. Op de verdieping komen drie museumzalen, kantoren en een klein auditorium.

Hans Melchers kocht ruim 1.000 Nederlandse kunstwerken van de ongeveer 1.240 werken uit de toenmalige DS Art collectie. In het museum zal werk tentoongesteld worden van zowel de magisch realisten en hun tijdgenoten (Pyke Koch, Charley Toorop en Wim Schumacher) alsook naoorlogse en hedendaagse figuratieve kunst. Dochter dr. Marisa Melchers, in 1990 cum laude afgestudeerd in kunstgeschiedenis en archeologie aan de universiteit van Leiden, wordt directeur van het museum. Meer informatie: www.heeswijk.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.