Nieuws

De Markthal in Rotterdam, een ontwerp van MVRDV en DHV, krijgt de grootste kabelnet glasgevels van Europa. Aan de gevels worden glaspanelen opgehangen waarvan de meeste een vierkante afmeting van 1.485 x 1.485 millimeter hebben. Octatube uit Delft heeft de opdracht om deze technisch uitdagende opdracht te realiseren.

De onderbouw van de Markthal is bijna gereed en dit betekent dat de bovenbouw in beeld komt. Het spectaculaire ontwerp heeft aan beide kopse kanten een transparante kabelnetgevel van (hxb) 34 x 42 meter. De glazen gevel is verdeeld in 26 verticale en 22 horizontale kabels. Samen vormen de kabels een afgespannen net, vergelijkbaar met een tennisracket. Hieraan worden de glaspanelen opgehangen. De gevel kan in het midden maar liefst maximaal 0,70 meter uitwijken bij extreme windbelastingen. Een horizontale uitwijking van een gevel met dergelijke toleranties is een van de kenmerken van kabelnetgevels. De afgelopen jaren zijn afgespannen glazen kabelgevels een opkomende trend in de architectuur, maar nog nooit op zo’n grote schaal toegepast binnen Europa. Octatube heeft hierin ondermeer ervaring opgedaan bij de gevels voor de INHolland Hogeschool in Delft, winnaar van de Glas Innovatie Award 2010. Een van de technische uitdagingen voor de structurele gevels van de Markthal is het omgaan met de hoge voorspankrachten. Die moeten worden afgedragen naar de ‘zompige Nederlandse grond’. Artist impressions: Provast. Meer informatie: www.markthalrotterdam.nl en www.octatube.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.